Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция поиска помощ от ООН в дипломатическия скандал с Турция

| обновено на 10.12.19 в 14:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция призова днес ООН да осъди спорната сделка между Турция и Либия, която определи като „разрушителна“ за регионалния мир и стабилност, предаде АФП.

Гърция „иска сделката да бъде взета под внимание от Съвета за сигурност на ООН и да бъде осъдена“, заяви говорителят на гръцкия кабинет Стелиос Пецас.

Миналия месец турският президент Реджеп Ердоган се срещна с премиера на признатото от международната общност либийско правителство Файез ал Сарадж, за да подпише с него споразумение в сферата на сигурността, отбраната и морското право.

Част от сделката залага морската граница между двете страни, която според Гърция не взема под внимание о-в Крит.

Пецас заяви, че Атина е изпратила писма по въпроса до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, както и до Съвета за сигурност, заявявайки, че сделката е невалидна, тъй като не е одобрена от либийския парламент. 

От своя страна турския президент Ердоган заяви днес, че е готов да изпрати войници в Либия, ако правителството в Триполи поиска това.

„По въпроса за изпращане на военни…Ако Либия отправи подобно искане към нас, ние ще изпратим военен персонал там, особено след сключването на споразумение в сферата на отбраната“, каза той в тв обръщение.

Правителството на Файез ал Сарадж от месеци е въвлечено във военна офанзива, започната от смятания за близък до Москва военачалник Халифа Хафтар, който подкрепя паралелна либийска власт. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!