Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Мнучин ще води делегацията на САЩ за Световния икономически форум в Давос

Белият дом все още се надява и Доналд Тръмп също да присъства на важното ежегодно събитие

Стивън Мнучин - финансов министър на САЩ

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин ще ръководи американската делегация, която ще присъства на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, по-късно този месец, съобщи Белият дом.

Към Мнучин ще се присъединят и други висши служители като търговският секретар Уилбър Рос, секретарят по труда Юджийн Скалия, секретарят по транспорта Илейн Чао, търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и старши съветниците от Белия Дом - Иванка Тръмп и Джаред Кушнер (дъщерята и зетят на Доналд Тръмп).

Сред присъстващите ще бъдат и Кийт Крач, секретар в Държавния департамент, отговарящ за икономическия растеж, енергетиката и околната среда, както и Кристофър Лидел, заместник-началник на кабинета на Белия дом.

По-рано през миналия месец агенция Ройтерс съобщи, че президентът Доналд Тръмп също планира да присъства на годишния икономически форум в Давос, позовавайки се на източник, запознат с неговите планове. Представител на Белия дом, изказвайки се при условие за анонимност, заяви, че към този момент все още се очаква Тръмп да присъства на събитието.

През 2019 година Доналд Тръмп трябваше да отмени плановете си да присъства на годишното събиране на глобалните икономически и световни лидери поради проблема по това време с временно спиране на работата на американското правителство поради липсата на финансиране. Той присъства на форума в Давос през 2018 година.

Световният икономически форум в известният швейцарски ски курорт трябва да се проведе между 21-ви и 24-ти януари тази година, но събитията в Конгреса на САЩ около процедурата по импийчмънт могат да повлияят на участието на американския президента.

Доналд Тръмп, който се превърна в третият американски президент, намиращ се в процедура по импийчмънт от 18-и декември по обвинения в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса, след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси от Демократическата партия изпрати за обсъждане на обвиненията на контролирания от републиканците Сенат. Тези обвинения за импийчмънт могат да бъдат обсъдени от Сената още този януари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна