Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново оранжев код за жеги в цялата страна, рискът от пожари остава висок

Оранжев код за опасни горещини е в сила за пореден ден в цялата страната с температури над 40 градуса на места.

За почти цяла България е обявен червен код за опасност от пожари - най-високата степен заради възможни бързо разпространяващи се и трудни за овладяване пожари.

Оранжев е индексът единствено в по-високите части на планините.

От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" предупреждава да не се хвърлят незагасени цигари, както и да не се борави с огън на открито и да не се палят сухи треви и стърнища.

Пожари бушуват на различни места в страната, включително в погранични райони.

Продължава борбата с огнената стихия, която бушува и край 7 села в Свиленградско. Съобщава се и че пламъците напредват и към границата с Турция. Днес в гасенето ще бъде включена и верижна военна техника. Двата хеликоптера, които участват, също остават на терен.


На териториите на общините Свиленград, Тополовград и Ивайловград, действа заповед на областния управител на Хасково за частично бедствено положение.

Пожарът между Калояново и Хисар е овладян и нощта е преминала спокойно, но заради тлеещите огнища и очакваните високи температури на място остават екипи на пожарната, служители на горското стопанство, военнослужещи доброволци. През нощта в района на Иван Вазово и Михилци са били разположени няколко екипа на пожарната, за да следят огънят да не се възпламени отново.

Всеки, който може, да се включи като доброволец ще е от помощ, защото теренът над Иван Вазово е труден, каза кметът на Калояново Младен Кирчев. Сборният пункт е в 7,30 часа в центъра на селото.

И днес на помощ на аварийните екипи ще са военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна