Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтиня драстично в сряда вечерта, преди да последва известна стабилизация

Цените на петрола се понижиха с близо 5 процента към края на търговията в сряда след изказване на президента на САЩ Доналд Тръмп, което беше възприето като опит за деескалция на напрежението между Вашингтон и Техеран. То беше последвано от изказване на постоянният представител на Иран в ООН Маджид Тахт Раванчи, че Техеран няма да предприема нови военни действия, ако няма агресия от страна на Съединените щати.

Подновените надежди, че няма да се стигне до реална война в района на Близкия Изток, доведоха до рязко поевтиняване на петрола, след като в началото на търговията в сряда петролните фючърси поскъпнаха с близо 4% непосредствено след новината за изстреляни иракски ракети по две военни бази на САЩ в Ирак.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март поевтиняха снощи с цели 4,2% към 65,44 долара за барел, достигайки най-ниско ниво от 16-и декември насам. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари пък се понижиха с 4,9% към 59,60 долара за барел, достигайки най-ниско ниво от 12-ти декември. Само часове по-рано по време на търговията в сряда петролните фючърси поскъпнаха за кратко с близо 4% до нива съответно от 71,75 долара за барел (тримесечен връх) и до 65,65 долара за барел (най-скъп американски лек суров петрол от април миналата година) след иракското ракетно нападение по двете американски бази в Ирак.

В началото на търговията в четвъртък петролните фючърси поскъпнаха за кратко с близо 1% след информацията за паднали две ракети "Катюша" в Зелена зона на Багдад, където се помещават правителствени сгради и чуждестранни мисии, но без да има жертви.

Последва известна стабилизация на петролния пазар, който от началото на годината е силно повлиян от новините, идващи от Близкия Изток, като в началото на днешната европейска търговия фючърсите на петрола Брент поскъпват с 0,35% към 65,66 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - с 0,34% към 59,85 долара за барел.

Графика на петрола Брент/долар
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени