Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Мишустин е новият премиер на Русия

| обновено на 16.01.20 в 15:48
Михаил Мишустин
Снимка: kremlin.ru

Държавната дума одобри днес кандидатурата на Михаил Мишустин за министър-председател на Русия. В подкрепа на номинацията на Мишустин гласуваха 383 депутати, против нямаше, 41 законодатели гласуваха с „въздържал се“. След парламентарния вот президентът Владимир Путин подписа указа за назначаване на Михаил Мишустин за премиер. Сега той разполага с едноседмичен срок да представи на държавния глава предложения за структурата на правителството и кандидатури за министри. 

Бившият ръководител на Федералната данъчна служба беше предложен за поста вчера от президента Владимир Путин, след като кабинетът на премиера Дмитрий Медведев подаде оставка.

С друг свой указ Путин назначи днес досегашния премиер Медведев на новия пост заместник-председател на Съвета за сигурност.

На работна среща с президента Владимир Путин снощи Михаил Мишустин се съгласи да оглави новото правителство. След това той участва в извънредно заседание на Съвета на Държавната дума.

Председателят на долната комара на парламента Вячеслав Володин описа Мишустин като професионалист в областта на финансовото и данъчното законодателство. „Притежава качества като откритост, динамичност, познаване на регионите“, посочи Володин и добави, че на срещата не е бил обсъждан съставът на новия кабинет.

Медведев подаде оставка, след като президентът Путин предложи съществени промени в конституцията във вчерашното си послание към Федералното събрание. Те предвиждат разширяване на правомощията на парламента за сметка на президентските, превръщането на Държавния съвет в конституционен орган и даване на приоритет на руската конституция над международното право.

Коментар по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна