Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Сцена от постановката “Косвени щети”

ИЗЛОЖБА

В Националната галерия ще бъде открита в 18.00 ч. изложбата “Автопортрети” на Вера Недкова и Деница Боева.

В Галерия "Сезони" ще бъде представена „Изложба 6“ на Бранимир Антонов, в която авторът изцяло се отдава на преобразуването, на деформацията, на естетизацията, играта с формата, вкарвайки зрителя във водовъртежа на въображението си.

В Артгалерията в НДК ще бъде открита изложбата “В очакване на пролетта”. Произведенията, включени в изложбата, са изработени от учениците на Национален учебен комплекс по култура - Горна баня и техните преподаватели. В изложбата са включени произведения от Даниела Ефремова, Христиан Маринов, Гошо Ангелов, Румяна Боева, Светослава Асенова, Диана Карталска и Иван Яхнаджиев.

ДИСКУСИЯ

В Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" от 18.30 ч. ще се проведе дискусия, свързана с въпросите, поставени в книгата на доц. Маргарита Златарева "Юридически поглед към процеса на Васил дякон Левски". В дискусията ще участват историкът проф. Пламен Павлов, пеналистът доц. Веселин Вучков, писателят и главен редактор на издателство "Сиела" Захари Карабашлиев и авторката. Модератор на събитието ще бъде журналистът и водещ на предаването "История.бг" Георги Ангелов.
Книгата "Юридически поглед към процеса на Васил дякон Левски" изследва как е протекъл процесът срещу Апостола и дали е имало правни основания той да бъде осъден. Авторката разглежда закони и устави на Османската държава, действащи към 1872-1873 г., протоколите от разпитите на Васил Левски и другите заловени поборници, заключителните протоколи-присъди ("мазбати") от процеса, както и множеството писма и телеграми, изпращани от европейски дипломати и османски управници по повода. 

КНИГИ

Италианският културен институт ще представи стихосбирката “Моите различни Аз” на Лабораторията за поезия при 105 СОУ “Атанас Далчев”. Това ще стане от 17.00 ч. в “Перото”, в НДК.

ТЕАТЪР

В 19.00 ч., на камерната сцена в театър “Азарян” ще започне постановката “Косвени щети” на носителката на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич - „Войната не е с лице на жена”. Режисьор и мениджър на проекта е Максима Боева. Участват актрисите Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинела Кацарска, Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова.
Във време на война, жените говорят за борбата да създадеш свой нов бит във всекидневие, което е противно на женската им природа и на изградения им светоглед. Възможно ли е обаче в свят на убийства да съхранят и „женското” в себе си?

От 19.30 ч. в Нов театър НДК ще започне пиесата “Осъдени души” по Димитър Димов на гостуващия Драматично-куклен театър “Васил Друмев”, Шумен. Режисьор е Бойко Илиев. Участват актьорите Елена Петрова, Ники Илиев, Любомир Ковачев, Димитър Мартинов, Цветан Пейчев, Светльо Иванов, Валентин Ченков, Любомира Стефанова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени