Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Кунчев: Започваме да изтощаваме здравната система, преди да се е случил реалният проблем

„Започваме да изтощаваме здравната система, преди да се е случил реалният проблем… Въпрос на време е и у нас да бъде регистриран случай на коронавирус. От самото начало казваме, че никакви мерки на граничен контрол не могат да спрат разпространението на болестта, но могат да намалят риска от масивен внос и от вътрешно разпределение”. Това коментира пред БНР доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и зам.-председател на Кризисния щаб.

Според него една евентуална епидемия в никакъв случай няма да достигне заболеваемостта, както при грипа, но за сметка на това ще регистрира по-висока смъртност и то в определени групи“:

„Ако има нещо, по което коронавирусът да се различава от обикновения грип, е, че удря високите възрастови групи. При най-песимистичния вариант ще имаме няколко десетки хиляди заболели, но смъртността ще се движи в границите от 15-18% при над 80-годишните, около 2% при хората в средната възраст (40-50 години). Процентът ще е нулев при децата до 10-годишна възраст. Смъртността при COVID-19 е далеч по-оптимистична от другите два коронавируса, с които се срещахме - с ТОРС преди 18 години, и SARS преди 10 години“.

В предаването „Неделя 150% доц. Кунчев подчерта, че един човек с коронавирус заразява между двама и трима души с коронавирус, докато има далеч по-всеобхватна степен на заразяване като при морбили, например:

„Това е вирус, който познаваме от два месеца и има доста неясноти около него. Това, което виждаме в Китай и в други страни, е, че пикът се постига за месец и половина – два, след което започва самоограничение“.

По думите на доц. Кунчев масовата истерия около това заболяване вероятно идва от факта, че първите случаи бяха регистрирани в Китай:

„Там гъстотата на населението е огромна. Броят се хиляди засегнати, 1000-2000 починали. Но това, пренесено на мащаба на други страни, няма да изглежда толкова страшно“.

Той поясни, че няма причина за психоза:

„Изследваме голям брой лица, особено идващи от Италия... Скоро всеки, който желае, ще може да се изследва, защото много лечебни заведения и лаборатории вече заявиха готовност да провеждат такива изследвания... Ние изследваме тези, които имат повишен риск – проявена клинична картина, съчетана с посещение на заразени райони и контакт със заразени хора“.

Доц. Ангел Кунчева потвърди, че на сухопътните граници предстои поставянето на термокамери. Там в момента има 24-часови дежурства на екипи на районните здравни инспекции, които измерват температурата с безконтактни термометри.

На някои от местата ще продължим с безконтактните термометри. На някои от най-големите пунктове има десет активни трасета и няма как при целия този поток да правим проверките само с термокамери“.

Интервюто с доц. Ангел Кунчев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени