Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на европейските борси след три дни на силно възходящо движение

В петък европейските борси се оцветиха в червено след три поредни търговски сесии на солиден ръст, който ръст беше в резултат на серията агресивни стимулиращи финансови мерки по цял свят, целящи да подкрепят глобалната икономика, изправена пред разрастващата пандемия от коронавирус.

Фючърсите на американските фондови индекси също бележат понижения преди днешният старт на Уолстрийт, след като случаите на заразени с Covid-19 в САЩ надвиши този в Китай.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 3,65%, но въпреки това е на път да отбележи най-силен седмичен ръст от последната глобална финансова криза насам. Stoxx Europe 600 успя да напредне с близо 17% от неговото дъно от 16-и март, но все още остава с повече от 26% под неговия рекорден връх, достигнат през февруари, което означава, че през последните седмици бяха заличени повече от 3 трлн. долара от пазарната капитализация на европейските компании, търгувани на борсата.

Все по-бързо разрастващата се пандемия от коронавирус отново започва да се отразява най-негативно на туристическите и банкови компании, както и на жилищностроителните компании.

Тъй като все още няма признаци за отслабване на вирусната пандемия в Европа, Европейският съюз преустанови временно правилата за държавна помощ и за ограничаване на държавните заеми и задължения, като в същото време одобри и спешни средства на стойност 40 милиарда долара за подпомагане на авиокомпаниите, чийто бизнеси са сред най-силно засегнатите.

Индексът STOXX Europe 600 Travel & Leisure се понижава в петък с 4,5%, като акциите на круизният оператор Carnival Corp се сриват с над 13%.

Индексът STOXX Europe 600 Banks пък пада с 5%, тъй както Европейската банкова федерация заяви, че трябва да спре изплащането на дивиденти през 2020 г., за да запази капитала и да продължи да предоставя кредити, докато не стане по-ясно въздействието на коронавирусната епидемия.

Немският фондов индекс Dax 30 се понижава с 3,67%, френският CAC 40 - с 4,45%, италианският MIB - с 3,4% и испанският Ibex 35 - с 4%.

Спад с 5,56% бележи британският индекс FTSE100, който е допълнително негативно повлиян от новината, че премиерът Борис Джонсън е тестван позитивно за Covid-19.

Малко преди старта на Уолстрийт и трите американски фондови фючърси бележат понижения с между 3,5% и 2,5%, тъй като инвеститорите са разтревожени от факта, че случаите на коронавирус в САЩ вече надвишиха техния брой в Китай. В същото време те са в очакване на гласуването по-късно в петък от Камарата на представителите на одобреният в сряда от Сената мащабен спешен финансов пакет за над 2 трлн. долара.

Фючърсите на DJIA на извънборсовата електронна търговия се понижават с над 700 пункта (спад с 3,35%), на широкият индекс S&P500 - с 3,25% и на технологичният индекс Nasdaq100 - 2,65%.

Това ще бъде първото негативно представяне на американските фондов борси от четири дена насам, след като през предходните три сесии на търговия индексът DJIA отбеляза най-драматичен рът от 1931 г. насам, а S&P500 - от 1933 г.

Преди днешната търговия, в рамките настоящата седмица DJIA скочи с цели 17,6%, S&P500 - с над 14%, а Nasdaq Composite - с 13,34%. Въпреки това индексът DJIA все още се задържа с 23,7% под неговия рекорден февруарски връх, S&P500 - с 22,33% под неговия връх, а Nasda Composite - с 20,57% под неговия исторически връх.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени