Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов: Без промяна на мерките преди подобрение на епидемичната обстановка

Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

"Мерките не трябва да се променят преди епидемичната обстановка да покаже подобрение". Това каза пред БНР Валери Симеонов - заместник-председател на Народното събрание, съпредседател на "Обединени патриоти" и лидер на НФСБ. Той посочи, че извънредното положение до 13-и май е въведено с решение на Народното събрание и заяви, че това не може да бъде променено, но мерките могат да бъдат продължени с решение на министъра на здравеопазването, защото му е дадено това право с решение на парламента.

"Извънредното положение трябва да бъде изцяло съобразено с препоръките и решенията на Националния оперативен щаб", категоричен беше Симеонов.

В предаването "12+3" председателят на НФСБ коментира, че изпълнителната власт носи отговорността за живота и здравето на гражданите на България и затова трябва да понесе критиките на "тарикатите", които искат да не се ограничават възможностите им за забавления.

Симеонов категорично отрече да има риск за парламентаризма.

"Политиците трябва да осигурим възможност за нормално функциониране на институциите в страната. Защо трябва да се изслушва премиера в парламента. той не е лекар и не разбира. Ако искаха (БСП - бел.ред.) да разберат нещо, свързано с медицинската проблематика, трябваше да поканят щаба. Ако искаха да научат нещо за административните действия за справяне с коронавируса, трябваше да поканят този, който е издал актовете - министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Какво да каже министър-председателят?", коментира Валери Симеонов.

За мярката 60:40 той изтъкна, че няма да работи и се използва в момента недобросъвестно, повратно и превратно най-вече от "тарикатите".

Симеонов призова за активни действия в подкрепа на икономиката:

„Кредити, разсрочване, отлагане на данъци – всичко това са финансови мерки. По-скоро трябва да има активни мероприятия - когато имаш хора, които са излезли на улицата по причина на затворени ресторанти, хотели, бизнеси и цели браншове, това, което трябва да прави изпълнителната власт и държавата е активно да търси начин да им осигури работа, а не им дава пари „60 плюс 40“  - 100% от заплатата, за да лежат вкъщи“.

Според Симеонов ограниченията върху дейността на бизнеса не предполагат хората да са си вкъщи: "Предприятията работят, няма тежки ограничения както в САЩ и Франция. В България всичко работи, с изключение на ресторанти, кафенета, дискотеки. Всичко останало работи. Не е вярно това, че държавата е заключила хората в къщите им".

Цялото интервю на Снежана Иванова с Валери Симеонов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна