Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на промишлените поръчки в Германия през май от коронавирусното дъно

Поръчките за индустриални и промишлени поръчки в Германия отскочиха през май малко по-сдържано от очакваното, парирайки част от рекордния спад през април с оглед на нарасналото търсене в резултат на премахване на коронавирусните карантинни мерки, показват данни на немската официална статистика Destatis.

Поръчките за промишлено производствени стоки нараснаха през май с 10,4% спрямо април, когато се сринаха с 26,2% - рекорден спад от началото на тази статистическа серия на Destatis през януари 1991 година. Очакванията на финансовите пазари бяха за още по-добър отскок с 15 на сто.

Двуцифреното увеличение се дължеше главно на повишение с 20,3% на средствата за производство, включително на ръст с 44,4% в автомобилния сектор.

Спрямо февруари 2020 г., месецът преди да бъдат наложени строгите рестриктивни мерки за ограничаване на коронавирусната пандемия, промишлените поръчки в Германия обаче се сринаха през май с 30,8 на сто. Това сигнализира за по-бавно завръщане на промишления сектор към предкризисните му нива.

Чуждестранните поръчки за германско произведени стоки нараснаха през май с 8,8%, като промишлените поръчки от другите страни членки на еврозоната скочиха с цели 20,9%, докато тези от останалия свят се повишиха с едва 2,0%.

На годишна база промишлените поръчки в Германия отбелязаха спад през май с 29,3% спрямо май 2019 г. и след като през април те се понижиха с 36,8 на сто.

Промишленият оборот в Германия през петия месец на годината нарасна с 10,6% спрямо април, когато се сви с 22,4 на сто.

"Данните за поръчките сигнализират, че рецесията в производствения сектор е преодоляла най-ниската си точка. Но ниското ниво на поръчки също така показва, че процесът на възстановяване далеч не е приключил", отбеляза икономическото министерство.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна