Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моцартова програма в зала "България" със солист Марио Хосен

Снимка: Софийска фихармония

Софийската филхармония продължава да представя някои от най-добрите солисти и диригенти в своя извънреден летен сезон. 

Този петък, 26 юли,на сцената на зала "България" с Моцартова програма ще излязат цигуларят Марио Хосен и маестро Георги Димитров. Заедно с националния оркестър те ще представят две забележителни творби на австрийския гений - Концерт за цигулка № 5 и Симфония № 29.

Концертът за цигулка и оркестър №5 „Турски“ е последният и  вероятно най--предпочитан концерт, написан за този инструмент от Моцарт. Премиерата му се състояла в Залцбург през 1755. Днес той е в репертоара на всеки цигулар и е едно от задължителните произведения на втория тур на световноизвестния конкурс „Чайковски“.

Година преди написването на концерта, отново в Залцбург, Моцарт довършва своята 29-та симфония. Впоследствие неизвестно лице изтрива датата в ръкописа и музиколозите търсят помощта на криминалистите, за да прочетат изчезналия надпис с помощта на цветни филтри.Симфонията е създадена във време, в което все още няма строги граници между оркестровата и камерната музика и това може да се усети в нея. Както повечето му творби тя притежава техническа сложност, изтънченост и емоционален заряд.

Георги Димитров

Георги Димитров е ученик на известния цигулков педагог Розенберг. Дирижирал е всички български оркестри и е канен като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др. Внушителният му репертоар включва симфонични произведения, оперни заглавия, кантатно-ораториални творби. Редовно провежда майсторски класове по дирижиране и журира в международни конкурси за диригенти.

Марио Хосен прави своя дебют като солист с оркестър на осем години. Получава образованието си в София, Виена и Париж. Солист с международна репутация, Марио Хосен живее във Виена, но концертира активно по света и преподава в България и чужбина. Хосен е солист на световни оркестри като Виенския симфоничен оркестър, Виенския камерен оркестър, Английския камерен оркестър, Academy St. Martin and the Fields, Филхармония Брукнер Линц, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър "Чайковски" на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничния оркестър на радио София и много др. Той е почетен професор по цигулка на НБУ и гост професор в Япония, със завидна преподавателска кариера и студенти – носители на едни от най-високите отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна