Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се отдели ли Обзор в самостоятелна община?

Снимка: БНР-Бургас

Местен референдум ще реши дали Обзор и селата около него да се отделят в отделна община (подробности вижте тук). Това коментира пред БНР-Бургас кметът на курортния град Христо Янев. Около 1 300 души са се подписали в подобно искане, което е внесено в администрацията в Несебър, поясни той:

В понеделник има разширена комисия в Община Несебър (на общинския съвет – б.а.) с една точка, точно по този казус. А в сряда ще е сесията, също от една точка по този казус. Общинският съвет взима решение. След което го праща на областния управител и той, след като разгледа всички факти и документи, взима решение дали да насрочи референдум или да спре инициативата на гражданите“, казва Янев.

Тези хора ме избират вече трети мандат и няма как да застана против тяхната воля, посочи Янев. Искането на гражданите е Обзор да стане общински център, а в бъдещата административна единица да влязат селата Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово.

Като опит да бъдат манипулирани жителите на Обзор. Така определи искането на инициативен комитет курортният град да се отдели от Несебър кметът на общината Николай Димитров. Той коментира темата след извъредна комисия към общинския съвет, закрита за медиите, на която е обсъждан въпросът:

Обсъдихме финансовото състояние, художествено произведение тука имаше едно написано, това е. Несебър е сериозна община и тя е неделима. Обзор е част от Несебър. Жителите на Обзор са добри хора и те повечето не са съгласни с тази манипулация. Ние дадохме за 2019-та година 4.9 милиона лева, Община Несебър финансира, при което от приходи, местни данъци, се събират не повече от 2 милиона. Аз не знам как ще се издържат. Това е, то има сметки в цялата работа. Мотивите не мога да кажа какви са. То и преди е имало такива, на всеки десет години има по една такава идея“, коментира Димитров.

Подписката с това искане не ми беше предоставена, коментира Николай Димитров.

Позитивите Обзор да стане отделна община са повече. Това мнение надделява при анкета на БНР-Бургас в курортния град. Повече от запитаните смятат, че инициативата Обзор и селата от него да се отделят от Несебър е добра стъпка. Ползите са това ще са от удобно административно обслужване и собствено финансиране, което ще остава в Обзор.

Подробности можете да чуете в прикачения файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна