Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образци на световната анимация на фестивал във Варна

Започва 16-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм във Варна. Тази година в програмата на фестивала влизат 80 филма от 25 страни, като 15 от филмите са български.

През октомври 1979 г. се е състоял първият Световен анимационен филмов фестивал във Варна. Осъществени са шест издания, последното от които през 1989 г. От 2011 г. Фестивалът отново е възстановен.
Още от самото начало зад фестивала стоят студенти по анимация, което е важно, защото съществуването на подобен фестивал има смисъл само ако може да дръпне напред фантазията на младите, каза пред БНР проф. Анри Кулев, режисьор и аниматор, основател на Катедрата по анимация в Нов български университет. По думите му, страшно много деца откриват изкуството на анимацията.
„За мен анимацията е всичко в този живот, защото внушава идеи, прави различен живота. Светът на анимацията е прекалено широк, започвайки от децата, от приказките и завършвайки с философските метафори“, подчерта Анри Кулев.
Най-трудно е, след като завършиш анимация, да се свържеш с индустрията, с бизнеса, а чрез подобни фестивали можеш да се покажеш, сподели пред „Хоризонт“ студентката Мария Анастасова.

Чуйте звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна