Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват проверки за достъпност на сайтовете за хора с увреждания

Така изглежда проверката на сайта на БНР за достъпност за хора с увреждания.
Снимка: БНР

Държавна агенция „Електронно управление“ ще проверява съобразени ли са сайтовете на публичните институции с нуждите на хората с увреждания.

В началото на октомври ще започне проверка на 215 сайта. За година агенцията ще изготви и доклад за тяхната достъпност.

Според европейска директива от 23-ти септември сайтовете на публичните институции трябва да бъдат адаптирани за хора с увреждания.

Незрящият Димитър ще бъде сред участниците в проверките. Според него подобно сътрудничество с държавната агенция би помогнало на програмистите и администраторите по–лесно да определят проблемните елементи и да ги отстраняват.  

„Има много специалисти, програмисти, които са много добри в тяхната си област, но са много слаби по отношение на достъпността. Много често има линкове, които не са надписани, а са само с икони, нямат алтернативен текст и когато екранният четец се фокусира там, той няма какво да прочете и просто ми казва, че това е линк, а аз не знам къде води, за какво е. Същото важи и за бутоните“, пояснява Димитър в предаването "Хоризонт до обед".

„Аз им давам примери – просто им показвам - това не работи за мен, защото не е надписано, не ме ориентира или на екрана има много елементи, които трябва да минавам и това ме обърква“, допълва той.

Като практик от работата си в Центъра за социална рехабилитация за незрящи в София Димитър е категоричен – достъпният сайт прави хората с увреждания по-самостоятелни. 

Обучавам хората как да си пазаруват от онлайн магазин, как да се подадат данъчна декларация, как да си правят електронното банкиране. За незрящия човек това е много удобно. Ако софтуерът е достъпен, той може спокойно от вкъщи, без чужда помощ, да си включи компютъра и да си плати сметките, да си напазарува, да си свърши много от нещата, които по принцип трябва да свърши с чужда помощ, с асистент“, изтъква той.

Затова проверката на Държавната агенция „Електронно управление“ ще обхване и сайтове на банки, застрахователи, болници, общини и публични институции. 

Стефания Мирческа      Личен архив

Стефания Мирческа от агенцията посочва, че повечето от държавните сайтове предоставят някаква форма на достъп на хора с увреждания. Заради европейската директива обаче условията вече ще са задължителни. Затова в първия етап на проверките само ще се издават предписания за отстраняване проявили се проблеми.  

В първия момент няма да има глоби“, уверява Мирческа. Ако препоръките не бъдат спазени, ще се взимат по-строги мерки.

Минималното, на което ще се обръща внимание, е дали сайтовете имат секция, през която да се влиза в адаптирана версия, предназначена за хора със слабо зрение.  

„Големият шрифт, самият фон на буквите, алтернативните картинки – тоест основната структура на самото съдържание на уебсайтовете. Да може да се адаптира към различните увреждания“, изтъква Стефания Мирческа.

Мирческа припомня, че и собствениците на сайтове могат сами да проверяват дали те отговаря на условията за достъпност на хора с увреждания. Онлайн са налични над 80 безплатни инструмента за това. Има например инструмент, чрез който с въвеждане на url на сайта се прави автоматична проверка.

Автоматичният инструмент генерира готов доклад с грешките, несъответствията по кодове на самия уебсайт.“

От държавната агенция „Електронно управление“ уточняват, че заради финансовата страна на въпроса, са подготвили превод на стандарта, който е към европейската директива.  

Планира се държавната агенция „Електронно управление“ да изготви темплейти на сайтове с вградени функционалности, предназначени за хора с увреждания, за да спести пари поне на публичните институции за разработката им. Незрящият Димитър също се надява участието му в проверката за достъпност на българските сайтове да доведе до това хората с увреждания да имат повече достъп и до информация.  

„Гугъл много работят по достъпността. През настолната версия на Facebook има изкуствен интелект, внедрен. Когато застана на снимка, то ми казва – на снимката може би има двама усмихнати човека на фона на гора, така че аз да добия по-голяма представа някой приятел какво си е качил. Това са стандартни правила за достъпност, програмистите ги знаят. Важно е просто да се съобразяват с тях. Предполагам, че това струва повече пари, а когато някоя организация си поръча сайт, тя иска по-бързо и по-евтино да станат нещата.“

Защото незрящият Димитър обобщава - „по-бързото“ и „по- евтиното“ имат висока социална цена. Работодателят невинаги е наясно с приложенията, отварящи възможности да работа на хората с увреждания и така те не могат да се интегрират пълноценно. 

Можем да говорим за истинска достъпност, когато незрящите хора са равнопоставени със зрящите“, казва той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени