Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти искат отстраняването на проф. Михаил Мирчев заради расизъм, други го подкрепят

Проф. Михаил Мирчев
Снимка: БГНЕС

Студентското общество за равенство поиска отстраняването на проф. Михаил Мирчев заради ксенофобия, расизъм и национализъм в неговите лекции. Това се случи с открито писмо до ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Разбрахме за въпросните лекции от Фейсбук, наши приятели ги споделиха. Те са напълно свободно качени в YouTube канала на въпросния професор. Изгледахме ги, извадихме цитати. Според нас това е недопустимо“, коментира пред БНР Галина Безлова от Студентското общество за равенство.

„Недопустимо е професорът да говори подобни неща в лекции, в които се очаква той да подготвя бъдещи социални работници – да говори по този начин за малцинствата. Въпросните социални работници след като завършат ще трябва да работят точно с тези малцинства“, посочи Безлова в предаването „Хоризонт до обед". Според нея Михаил Мирчев говори за малцинствата чрез обидни епитети и генерализации. „Нарича ги агресивни, примитивни...“

След като Мирчев има договор и преподава във висшето училище, това означава, че Софийският университет застава с името си, смята Галина Безлова.

Къде е границата на свободата на словото и политическата коректност?

„Свободата на словото и академичната автономност не са равни на фашизъм. Фашизмът не е просто мнение, той е престъпление, той е наказуем. Расистките идеи и реторики сами по себе си не са просто мнение. Срещу тях трябва да се борим и не трябва да ги нормализираме по този начин“, заяви още Галина Безлова.

Проф. Мирчев е получил подкрепата на студенти, излезли с друго отворено писмо до ректора в негова защита след първото писмо.

Цялото интервю слушайте в звуковия филм.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени