Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Минков: България не успя да убеди ЕС в своята кауза по темата Северна Македония

Мартин Минков
Снимка: БНР

"България не успя да убеди Европа в своята кауза по темата Северна Македония". Така журналистът Мартин Минков коментира българо-македонските отношения, свързани с отказа на София да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония (РСМ).

"С решението да не даде начало на преговори на РСМ с ЕС България остана неразбрана. От партньорите ни в ЕС не получихме разбиране още, когато им представихме Меморандума, с апел да бъдем подкрепени", уточни той и добави:

"Не можем да очакваме разбиране от нашите европейски партньори, когато до преди една година винаги сме декларирали безусловно подкрепата си за РСМ и за партньорите ни от Западните Балкани в европейската им перспектива. Това беше и най-голямото достойнство на Българското председателство на Съвета на ЕС, което получи много висока оценка".

По думите на журналиста становището на София има своето основание, но е дало негативно отражение върху общественото мнение в РСМ:

"Вълната на омраза към България е истинско цунами".

Минков беше категоричен, че с говор на омраза и с фалшифициране на историята, които са далеч от всякакви критерии за добросъседство, не може да се започнат преговори за бъдещо членство в Европейския съюз.

"България не е поставила вето на РСМ за преговори с ЕС. България постави своите условия да бъдат променени някои основни положения в отношението на РСМ към нас", посочи журналистът и уточни, че за наложено вето би могло да се говори след години, когато Северна Македония вече е затворила всички преговорни глави за членство в ЕС. 

Мартин Минков беше категоричен, че само по пътя на диалога може да се стигне до излизане от този "омагьосан кръг":
"Диалогът трябва да е интензивен и при взаимно разбиране, а не изпразване на Договора за добросъседство от неговото съдържание и свеждането му до работата на историческата комисия, натоварвайки я с политически очаквания, това е абсурден подход. Необходима е добронамереност, но е необходимо и изпълнението на вече подписания Договор".

Интервюто на Людмила Железова с Мартин Минков в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени