Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция купува 18 френски изтребители „Рафал“

Изтребител „Рафал“
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Гърция се въоръжава, за да е в готовност за отпор при евентуален военен натиск от страна на Турция. Атина купува бойни самолети и подводници от Франция. САЩ вече финансираха с 53 милиона долара модернизацията на военната база на остров Крит.

По спешна процедура за гласуване правителството внесе в парламента договора за закупуване на 18 бойни изтребители „Рафал“. Стойността на договора е 2 милиарда и половина евро, които Атина ще изплати в рамките на 5 години.

Очаква се след два дни при гласуване договорът да бъде ратифициран от мнозинството в гръцкия парламент, след като комисията по отбрана го подкрепи единодушно.

Напрежението с Турция принуждава Атина да увеличи военната си мощ, като 18-те бойни изтребители са част от тази програма. Тя продължава със стартиране на преговори за закупуване също от Франция на две подводници.

В същото време гръцкото правителство получи 53 милиона долара от Вашингтон за осъвременяване на военната база на НАТО „Суда“ на остров Крит. Там вече пристигнаха първите американски изтребители и подводница с екипажи.

Сухопътната граница с Турция при област Еврос също е със засилена охрана, като приключва и изграждането на гранична ограда, а в охраната на границата патрулират  и части на европейската агенция по защита на границите „Фронтекс“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна