Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Ангелова: Трябва да можем да се занимаваме достойно с изкуство

Искра Ангелова
Снимка: личен архив

Винаги съм правила две неща в живота си - много обичам да играя и много обичам да пиша. Така накратко се представи пред Радио София рожденичката Искра Ангелова, актриса, телевизионен журналист и преводач.

“Много тежко преживях спирането на “Нощни птици”. Оказа се, че съм влагала цялото си същество в отглеждането на това мое “дете”. И по някакъв начин то е било някаква кауза, мисия. Сега се опитвам по някакъв начин да продължа тази кауза и мисия. Събрахме се съмишленици в организацията “Свободен артистичен съюз”, стремейки се да обединим сили и да измисляме нови начини да реализираме таланта, идеите и потенциала си. Трябва най-накрая човек да може да се занимава с изкуство и това да е достойно,” убедена е Ангелова.

Актрисата призова всеки да дава добрите си оценки и да не пести добрите си думи, а “не само когато някой има рожден ден или когато умре," вярвайки, че само чрез взаимната подкрепа можем да вървим напред.

Същевременно тя припомни надеждите, че световната пандемия ще накара хората да се осъзнаят и да се вгледат в себе си, в изграждането на по-добри отношения с околните и наистина да разберат кои са важните неща в живота им: 

"Тъкмо обратното, изглежда, че те се ожесточиха още повече, много хора останаха без работа, а хората на изкуството са най-уязвимата група. Все пак всички очакваме да има “някакво възраждане след това огромно световно изпитания”.

Искра Ангелова обърна внимание, че работата на медиите и журналистите, независимо дали са обществени или частни, е да отстояват своята независимост, като даде за пример позицията на американските медии по отношение на предишния президент на Съединените щати Доналд Тръмп. Същевременно тя посочи, че има още работа за отстояването на свободата на медиите в България.

Чуйте интервюто на Гергана Пейкова с Искра Ангелова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени