Eмисия новини
от 00.00 часа

Ина Антонова, психолог: Бракът не е отживелица, но е отговорност

Истинският брак не е парадността на ритуала, а усилията след него
Снимка: БНР

Не може да поставим знак на равенство между любовта и брака. Ако не сте готови за скуката и рутината, по-добре си останете гаджета.
С тези думи в студиото на Радио София психологът Ина Антонова напомни друга известна фраза – „Не убивайте любовта с брак“, с което потвърди, че тя не е само шега, а в нея има истина.

„Не разбираме брака като институция. Това не е сливане на две половинки, а обединение на усилията на две индивидуалности. Бракът не е отживелица, но той е поемане на отговорността да бъдем до някого в добро и зло“, отбеляза Антонова.

По думите й, за да се намали броят на разводите, хората трябва да се вземат не толкова млади, а и с малко разум. От друга страна, като напреднат годините, не ни се занимава с това, да превъзпитаваме някого. А бракът е опит „да направим човека до нас удобен за себе си“.

Според психолога хората, които живеят на семейни начала, имат имагинерна свобода. Отговорността за другия, както и за децата, обаче е не по-малка.

Бракът не е ритуал, не е подпис или договор, а обвързаност, заедност. Градене на нещо общо, съвместно.

„Когато идеята за една връзка е просто да не сме сами (самотни), ние всъщност не сключваме съюз с партньора, а със себе си. За една добра вразка е нужен здравословен егоизъм“, отбеляза Ина Антонова.

С нея разговаря Катя Василева.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.