Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава сагата с изграждането на крематориум край Камено

Снимка: Уикипедия

В град Камено един проблем се подхвърля като горещ картоф вече трета година. Фирмата „Ворик груп“ прави няколкократни опити да осъществи процедурата за изграждането на крематориум край града. Инвестицията е за 8 млн. лева, като капацитетът на съоръжението предвижда да се извършват 7 хиляди кремации на година. Пети път инвеститорът се опитва да проведе обществено обсъждане на проекта и пет пъти местните хора го саботират. Причината е, че жителите на Камено са категорично против край града да има крематориум

Защо се провали поредното обществено обсъждане? 

В края на януари и в края на месец юни миналата година се проведоха две присъствени обществени обсъждания на проекта за строителството на крематориум на 1 км от града. На тях освен инвеститорът пристигнаха и учени от БАН, за да обяснят какво представлява технологичният процес на кремация и замърсява ли той околната среда. И двете обществени обсъждания претърпяха пълно фиаско, защото екипът на инвеститора беше посрещнат с протести и възгласи „Никой не ви е канил“, „Вън, събирайте си нещата и напускайте“, а на второто обществено обсъждане хората демонстративно напуснаха залата. 

До момента 2 400 души са заявили с подписите си, че не желаят да има крематориум край Камено. Въпреки създалото се напрежение инвеститорът на проекта Кристиян Киров не се отказва. 

От Регионалната екоинспекция в Бургас не приемат за легитимно проведени двете обсъждания, затова Кристиян Киров е принуден да премине през процедурата трети път. И тъй като страната ни е в извънредно положение, третото обществено обсъждане трябва да се проведе онлайн. Община Камено беше насрочила да се състои тази среща през тази седмица, но това така и не се случи. 

Администрацията се подиграва с инвеститора и е твърдо против развитието на какъвто и да е бизнес в България. Община Камено определи виртуална среща, след това кметът се огъна на обществения натиск... Нищо от твърденията не са верни. Как три крематориума в България действат, с по-архаични системи, на никого не пречи, изведнъж в Камено някой решава, че в частен наш терен това не може да се случи. Ние ще слушаме мнението на хората или това, което пише в закона“, каза Киров. 

Причината за провала на поредното обществено обсъждане на проекта, обяснява и кметът на Камено Желю Вардунски: 

„Фирмата не беше уведомила РИОСВ за обсъждането първия път. Вторият път настъпи смут в залата. Утре отпада онлайн обсъждането, защото според нашите юристи е незаконно. А и много от жителите нямат техническа възможност, а и знание как да се включат в такова обсъждане“. 

Скандалите и сблъсъците около проекта за строителството на крематориум край Камено ще продължат. Засега местните хора и инвеститорът не намират допустимия компромис, чрез който да общуват нормално. А до реализацията на проекта предстои още дълъг път. За да приключат процедурите, освен Регионалната екоинспекция в Бургас и други държавни институции, трябва да одобрят инвестицията.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени