Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буенос Айрес – своенравен и аристократичен

С журналистката Оля Ал Ахмед в „Покана за пътуване“ сме надниквали в нубийските пирамиди, без да ни стигне проклятието им. Ходили сме до Судан при риби с човешки зъби и сме били в опасна близост до комодски варан в Индонезия. Днес тя ще ви поведе в ритъма на тангото към града на добрите ветрове, както се превежда името на Буенос Айрес.

Всеки от 50-те квартала в аржентинската столица е абсолютно различен, а гробищата са една от основните забележителности. Там училищата водят децата, посещават ги студенти и туристи, за да видят изумителните скулптори, които са истинско произведение на изкуството. Оля Ал Ахмед е имала чувството, че се намира в музей.

Буенос Айрес е разположен на десния бряг на река Ла Плата (Сребърната река) при нейното вливане в Атлантическия океан. Според Оля това е един особен град, своенравен, величествен и много аристократичен, нетипичен за Латинска Америка. Около 81% от населението на Аржентина е с европейски произход.

За журналистката Аржентина е танго, усмивка и вино. Тя също като мен е член на Световната федерация на пътуващите писатели и българската ѝ секция Абужет, която празнува почетните 65 години.


Невероятно пъстрият квартал Ла Бока в Буенос Айрес е вдъхновил Оля за стихотворение, което написала на чаша вино в малка кръчмичка там.

Ла Бока

Стихотворение от Оля ал Ахмед

Къщурка малка, цветно синя,
В безумната красива Аржентина.
Къщичка от тенекиени мечти,
А вътре в нея сме само аз и ти...

Танго звучеше от къщичката синеока,
Ах, как ми липсва кварталчето Ла Бока!
Живот в палитра аржентинска потопен,
С танго любовно от багри озарен...

Снимки: Оля Ал-Ахмед


Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна