Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Срещата в Женева ще положи рамка на отношенията САЩ-Русия

Снимка: БГНЕС

"Срещата Байдън - Путин трябва да уточни позициите на двете страни по ключови въпроси, да ги набележи и да бъдат изложени червените линии, които САЩ и Русия не са готови да преминат в двустранните отношения. Би било рисковано да продължат тези отношения да продължат да се разпадат по различни линии на конфликти и неразбирателства. Тази среща няма да доведе до сензационни резултати, а ще положи рамка, в която тези сложни и напрегнати отношения ще продължат да се развиват"Този коментар направи пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. 

Той подчерта, че няма сфера, по която двамата президенти да имат видимо единодушие, но допусна само климатът да е такава тема.

По думите му САЩ има проблеми в две направления - Китай и Русия:

"За тази цел бяха проведени две срещи - и с НАТО, и с ЕС, като целта на Вашингтон беше да се създаде едно ново единство на Запада, което беше поставено под риск от управлението на Тръмп. При Байдън Америка се върна като партньор".

Доц. Минчев посочи, че срещата на Г-7 и срещата на Джо Байдън с ЕС показват, че САЩ са готови на сериозни отстъпки, за да възстановят добрите отношения с ЕС и да положат основите на добро развитие в бъдеще, предвид предизвикателствата, каквито са не само Русия и Китай, но и пандемията от Covid-19.  

Интервюто на Людмила Железова с доц. Огнян Минчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна