Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насилственото въвеждане на ваксините може да се окаже нож с две остриета

Мария Шаркова: В България може да се въведат стимули за ваксиниране

В САЩ вече се уволняват медицински служители, които не са ваксинирани

Снимка: Архив, БНР

"Минахме изключително лесно и бързо през ГКПП „Илинден- Екзохи“, показахме само ваксинационните си сертификати, ние пътуваме за Гърция,  така че проблем няма", каза пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

„В общественото здраве има няколко мерки за стимулиране на ваксинирането срещу Covd- 19 – това е чрез убеждението, образованието и информацията, в другия край са принудата и задължителността. Това е в зависимост дали се заплашва общественото здраве.

За ваксините в някои държави има финансови стимули – като ваучери или дори в Щатите имаше томболи сред младежите за пълна стипендия за колеж, което действа много стимулиращо.

В други страни действа вече и задължителният характер на мярката за някои от професиите – най-мече в медицината.

БГНЕС

В България може да се започне с някакви стимули, които биха имали ефект върху процента ваксинирани, така и върху икономиката. Това може да са ваучери или допълнителен платен годишен отпуск или други социални ползи - допълнително здравно застраховане. В един от курортите голям ефект е имало ваксинирането чрез финансови стимули", разясни адвокат Шаркова.

По думите на Шаркова заради задължителния характер на ваксинирането в САЩ сред медицинските лица вече има заведени и съдебни дела зарази това. Защото такива служители, които не са ваксинирани, се уволняват вече. Но те не печелят делата, защото се взема като приоритет здравето на пациентите и тяхната безопасност", уточни Шаркова.

Тя даде за пример и това, че в Гърция вече има разделяне на ресторантите и заведенията  - на такива за ваксинирани лица и за неваксинирани след 15 юли.

"Прекаленото и насилствено въвеждане на ваксините може да се окаже нож с две остриета - да се увеличи ваксинацинният обхват, но и да се увеличи скептицизмът. Изисква се внимателно балансиране с мерките, стимулите или забраните в рамките на пандемията", посочи още Шаркова.

Според нея ще съществува още един проблем за хора от Трети страни, в които достъпът до одобрените за Европа ваксини е много ограничен.

"Така че, европейските сертификати, както носят много ползи, ще има и случаи на дискриминация за някои хора, а също и възможност за фалшификации на такива сертификати", поясни адвокат Шаркова.

Според нея не трябва да се тръгва с най-тежката мярка, като тази да се отказва лечение на болен при следваща вълна, ако той не се е ваксинирал.

"Всяка ограничителна мярка трябва да е пропорционална!", смята Шаркова.


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени