Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Душко Кръстевски: Космосът може да сближи България и РСМ

Обещанието на Слави Трифонов от тази седмица, че ще изпрати двама българи и гражданин на Република Северна Македония за астронавти, намери своя отзвук и в Югозападната ни съседка. Новината беше приета разнопосочно, а поетът и преводач от Скопие Душко Кръстевски я определи като виц. 

Душко Кръстевски е поет и е един от малцината преводачи в Република Северна Македония на българска художествена литература. Новината за македонския астронавт в екип с двама българи го завари във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където той за седми път участва в Международния семинар по българистика. Споделя, че като прочел новината, първо си помислил, че е виц: 

„Затова, че никой никога не е говорил това. Ние знаем, че преди това е имало някакви ракети. Обаче за нашето финансово състояние си мислехме, че за нас ще стане малко по-напред в бъдещето, няма да е сега. Ама, ако Слави е казал, че ще има такава точка. Мисля, че ще е хубав приятелски жест. Не вярвам, че това ще е толкова страшно. Няма как да не са заедно. Те ще минат толкова време заедно и ще си станат като едно семейство“. 

Космосът може да изиграе ролята на балансьор и да сближи двете държави, а астронавтите да свършат работата на политиците, коментира Душко Кръстевски, но реалността го връща на земята: 

„За да пристигна тук, нямаше как да намеря автобус, който идва от Скопие до София в тази пандемия. Така че е по-добри първо да видим какво става с рейсовете към страните, а след това ще отиваме в космоса. Магистралата София – Скопие да направим първо. Магистралата е един от тези въпроси, които винаги с всяко ново правителство става и все още няма магистрала. Тези четири часа пътуване от Скопие до София стават истински роман с приключения. Пътят не е добър, трябва да се чака на митницата, след това да се кара по-полека след като се мине границата на Гюешево до Кюстендил. Крачките трябва да са в тази посока. Все пак това с астронавтите не е чак толкова научна фантастика“.  

Душко Кръстевски е от Скопие и в родния си град преподава литература в Интернационалната частна гимназия. Казва, че грешките на историците и политиците, направени в миналото, много трудно ще бъдат поправени днес, но не са пречка двата народа да останат близки: 

„Всеки от тези страни има някакви червени линии, които няма да мине и затова мисля, че много по-хуманитарно е с превеждането на литературата. Аз не съм историк. На всеки, който мисли от моята страна, че когато ще идва в България, нещо ще му стане, аз препоръчвам му препоръчвам да идва на този семинар. Ама няма как да направим семинар само за хората от Северна Македония да идват тук и да виждат какво става“.  

Душко Кръстевски е превел в последните години разказите и романите на много от съвременните български автори и споделя, че точно преводачите ще са допирната точка между двата народа, а не политиците. 

„Хората се интересуват в последните години все повече и повече какво става с българската литература. Понякога в литературата съществува една невидима граница. Невидимата граница е, че литературите са толкова близки, а все пак хората в София не знаят какво става с литературата, със скопските писатели, с македонските писатели. Повечето македонски писатели не познават всички техни колеги от България. Мисля, че преводачитеи хората, които работят в такива семинари, са тези, които могат да станат по-добри посланици, които ще сближат двата народа много повече, отколкото това ще направят политиците“.  

Членството в Европейския съюз е надеждата за Република Северна Македония, хората гледат в бъдещето, а политиците се вперили взор в миналото, което е спирачката, коментира поетът и преводачът Душко Кръстевски:  

„Обикновените хора се надяват, да не кажа простолюдието се надява, че ще минат всички тези смесени комисии, ще намерят общ език, политиците ще намерят общ език, защото обикновените хора искат да си пътуват, да няма никакви ограничения, искат да си работят, а не се намират един срещу друг като в сблъсък или някакъв бой. Те си общуват, те се харесват, интересуват се за бизнес между тях. Хората живеят за по-добро утре, а политиците винаги отиват към какво е било преди време. Това е. Хората искат да отиват в бъдещето, защото виждаме, че нещата наистина стават много по-добри, когато се отива към Европейския съюз“.  

Докато политиците търсят допирните си точки, а изпращането на астронавти от България и Република Северна Македония в космоса все още е в неясното бъдеще, Душко Кръстевски ще продължи да идва във Великотърновския университет, за да учи български език и да се занимава с българска литература и култура. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна