Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Костадин Зашев, консултант по хранене:

Не си забранявайте джънкфуд, но изберете здравословно количество

| обновено на 21.07.21 в 11:41
Снимка: YouTube

Джънкфуд (JunkFood) е нездравословна храна, която е богата на калории, но бедна на нутриенти – витамини и минерали. Може да ни навреди и ако се прекалява с нея със сигурност натрупваме наднормено тегло.

Всъщност те не бива да отсъства напълно от менюто ни, можем да си позволяваме, но не постоянно да се храним с нея. Забраната може да доведе до силен копнеж, дори до хранително разстройство.

Пред Радио София това каза Костадин Зашев, треньор и консултант по хранене от Strong by Sience.

Според него вредата на джънкфуд е, че измества от чинията истински здравословната и разнообразна храна. Основното, което определя вкусовите качества в едно ястие, е количеството на мазнини, захар и сол. Обикновено преработената храна има от трите по много. Неслучайно джънкфуд ни се струва особено вкусна.

Ако до 20% от общите калории се доставят от такъв тип храна, не би трябвало да има проблеми, смята още Зашев.

Каквото и да ядем, за здравето е важното да следим теглото си и да сваляме излишното, категоричен е специалистът.

Чуйте разговора с него,
както и анкетата на Таня Марковска.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.