Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнаците разкриват нови тайни от халколита с уникална керамика

В България това е единственият обект отпреди 6000 г., който се проучва и извън селищната могила

| обновено на 05.08.21 в 11:29

Следим археологическо лято 2021, за селищната могила Юнаците, проучванията там и новите открития, за разкопките, разговаряме с научния ръководител на екипа доц. Явор Бояджиев от Националния археологически институт с музей към БАН. Той започва 21-и сезон на уникалния обект, с финансиране от 41 000 лева - от Министерство на културата и от Регионалния исторически музей в Пазарджик. 

Явор Бояджиев уточни, че от 29 юли работят със средства от МК, на стойност 35 000 лева, повече от м.г., когато за обекта са били отделени 28 000 лева. Работи се по две сгради, всяка от 100 кв. м., които са много интересни за науката, едната е с червен под, което сочи добър статус на живеещите в тази епоха. 

"Вече се проучва по-голяма площ на могилата, последните 10 години с конкретни цели, като е важно изясняване на стратиграфията на долните хоризонти, от, т. нар. халколит от 4600 до 4100 г. пр. Хр. Основната цел на тазгодишните разкопки е да продължим изясняването на началото на селището", поясни археологът от БАН. Част от екипа тук обработва находките от керамика, открити в най-интересните жилища, проучвани през последните години. 

"В сондажа извън могилата  установихме данни за цял период от късния неолит, около 4900 - 5000 г. пр. Хр.  Точно в Юнаците бе открито най-старото злато, с което могилата стана известна в археологическата наука у нас и в чужбина", каза още доц. Явор Бояджиев. Той уточни: "Буквално вчера излезе уникален керамичен съд от халколита, с дебелина на стената му 3 мм, с богата графитна украса, със сприли и кръстовиден мотив."

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна