Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анета де ла Мар: Куба се намира в опасен момент от развитието си

Протестът пред министерството на културата в Куба.
Снимка: Ройтерс

"През последния месец кризата заради коронавируса е докарала положението до много опасен момента за една страна, която няма възможност да се погрижи за своите граждани“, разказа в "Преди всички" Анета де ла Мар, доктор по история и преподавател по международни отношения и история в Богота, в коментар за това как живее Куба между пандемията, протестите, Русия и САЩ.

Миналия месец протестите в Куба започнаха заради повишаването на цените на основни стоки, ограниченията заради пандемията и новите смъртни случай заради Covid-19.

"От една страна Куба има ваксини, които разработва, но се оказа, че това ще стане трудно, нямаме дори спринцовки, за да тестваме кой е болен кой, не е.

От друга страна тези протести са свързани с желанието на младите хора да се скъса с комунистическия режим. Тези млади хора вече имат достъп до интернет от 2018 година и разбраха какво е свобода. Сега обаче им се спира интернетът. Студената война за Куба продължава, както и санкциите, въведени от САЩ през 60-те години, това продължава. Но в Куба има и едно затваряне отвътре. Това е остров, място където можете да имате източник на риба, а е забранен риболовът, да се ядат морски продукти, защото те се изпращат за износ, гражданите на Куба не могат да използват тези богатства", каза още Анета де ла Мар. 

"Това е най-силно ембарго, което, съчетано с ембаргото на САЩ, довежда страната до много силна криза, която заплашва живота на хората, така че не знаем какво ще се случи там", посочи Анета де ла Мар.

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!