Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прилагат нов метод за изследване на рак на гърдата

Снимка: raknagurdata.com

Нов метод за изследване на рак на гърдата открива различни промени в гърдата на жената както злокачествени, така и  други възпаления в млечната жлеза.

"Това е контактна термография, напълно безвреден метод, безболезнен и не зависи от възрастта на жената или от структурата на гърдите. Може да се използва и при  жени с импланти. В матрицата на апарата има течно-кристална емулсия. Тези течни кристали имат свойството да усещат температурата във вътрешната тъкан на гърдата. По този начин, където има висока температура означава, че има или възпалителен процес, не говорим веднага за рак на гърдата. Може да е мастит, възпаление или фиброаденом. Резултатите могат да изплуват на петата минута или в рамките на до 48 часа", каза за БНР Християна Димитрова, доброволец в Кампанията за рак на гърдата. 


Цветана Христова коментира, че при новият метод за преглед за рак на гърдата няма облъчване.

"Това е един вид превенция за по-нататъшно проследяване, защото все по-често се наблюдава много млади жени от 27 до 45 години в този диапазон да имат заболяване за ранна диагностика за рак на гърдата или рак на шийката на матката“.

По думите на Христова препоръчително е прегледите за рак на гърдата или рак на шийката на матката да се правят на всеки 6 месеца.

„Не винаги говорим за онкозаболяване, възпаление на млечна жлеза виброаденом, натрупване на образование. Винаги има нужда от последващ метод, поне 30% от изследванията имат усложнения", допълни Христова доброволец в Кампанията за рак на гърдата.

Безплатни прегледи за рак на гърдата започнаха от 4-ти октомври в София, Варна, Плевен и Стара Загора. Поводът е месецът, посветен на борбата с болестта.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна