Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 млн. лв. за АМ „Хемус“ са били прехвърлени на кухи фирми и изтеглени в брой

14 души са задържани до момента по разследването на строежа на АМ "Хемус"

| обновено на 05.11.21 в 15:25
Пресконференция на тема резултати от проверката за строителството на АМ "Хемус", 5 ноември 2021 г.
Снимка: БГНЕС

60 млн. лева от парите за лот 5 на АМ „Хемус“ са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой. Това сочи разследване на ГДБОП по случая.

Сигналът за нарушенията около изграждането на 5-и лот на АМ „Хемус“ е получен от ГДБОП през лятото, обясни директорът на службата гл. комисар Калин Стоянов.

Общо за изграждането на лот 5 е отпусната авансово сума от 90 млн. лв., като до момента реално строителни дейности там няма.

При разследването е станало ясно, че в случая има извършени няколко престъпления. В ГДБОП са постъпили данни, че хора, които са съпричастни към тези престъпления, искат да унищожат документи. Това е наложило и операцията, който бе проведена преди два дни в София и други градове.

Общо до момента са претърсени 17 адреса, разпитани са 20 души, задържани са 14.

На свой ред главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров обясни, че 60 млн. лева от парите, които трябвало да бъдат използвани за строителството на лот 5, са прекарани през няколко кръга от кухи фирми и в крайна сметка са били изтеглени на големи суми от около милион и сложени в чували.

Главен комисар Петър Тодоров:

"Всичките 60 милиона са били изтеглени, забележете, още в деня на тяхното постъпване, като те са изтеглени на суми около милион - многократно, без предварителна заявка, в чували и в сакове са изтеглени тези пари още същия ден".

Вътрешният министър Бойко Рашков:

"Тези удобни на превеждащия по 21 милиона в Обединените арабски емирства, планират да направят среща в Гърция тези дни, оттам да критикуват служебното правителство и да организират в близките дни протест с тежките пътни машини в центъра на София."

В рамките на разследването продължава да се установява какъв е смисълът на тази схема. Повечето от тези кухи и на практика фиктивни фирми са били регистрирани на името на слабоимотни хора, част от тях и криминално проявени.

Разследването продължава. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна