Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Касидова: Българските малки и средни предприятия ще участват в зеления и устойчив преход

София Касидова, ръководител "Стратегически анализи и развитие" в ББР
Снимка: bbr.bg

Българските малки и средни предприятия (МСП) са мотивирани да участват в зеления и устойчив преход на икономиката NetZerо (нетни нулеви вредни емисии), като 65% от тях познават регулациите и промените, които предстоят за бизнесите им.

Това заяви София Касидова, ръководител "Стратегически анализи и развитие" в Българската банка за развитие (ББР), като участник в кръгла маса "Зелената сделка и бъдещето на инвестициите и банкирането", организирана от ВУЗФ.

Тя сподели и данни от анкетно проучване, което ББР и катедра „Статистика“ на УНСС направиха сред 518 МСП.

Финансовата система е тази, без която няма как да се насочат ресурси към зелени проекти. Зеленият преход е подсигурен със сериозни стартови публични средства от инструментите "ЕС следващо поколение" (Next Generation EU) и НПВУ, кредити от ЕИБ и ЕИФ. Тези ресурси могат да финансират уникална инвестиционна програма за трансформация на икономиката към екологични технологии, зелени бизнес модели, чист транспорт и висока енергийна ефективност, посочи г-жа Касидова.

Според нея скоростта на инвестиране на капитала от МСП зависи от мотивацията им, от адаптацията на кредитния процес на банките и инвестиционните проекти, подготвени по нов тертип. Проектите трябва да са устойчиви и да са в съответствие с европейската Таксономия.

ББР, като банка за развитие, може да сподели риска с търговските банки и с бизнеса, така че зелените кредити да отговорят на търсенето. Банките имат все по-значима роля - те са не само източник на финансиране, а и консултанти, мотиватори, посредници, смята София Касидова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна