Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявената позиция на КСНС не е изненадваща за никого

Проф. Ангел Димитров: В българската позиция за РСМ няма нищо балканско

Следващото заседание на Смесената българо-македонска комисия ще бъде в края на февруари

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

"Обявената позиция на КСНС не е изненадваща за никого. Беше потвърдена позицията на страната ни, която повече от две години се обявява в Скопие за неевропейска и едно необосновано вето - това е гледната точка на Северна Македония. От наша гледна точка обаче това преминава границата на нормалния диалог и отива в сферата на едни инсинуации и обвинения, които не водят до никъде".

Това зави пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси.

"В българската позиция няма нищо балканско. Тя е точно защита на европейските принципи и ценности, европейските стандарти", категорично посочи той.

По думите му, когато се говори за надграждане, за което заговори премиерът Кирил Петков, то може да се случи само върху нещо, което е стабилно и трайно, каквато е българската позиция по темата за РСМ.

"Северна Македония изобщо не се замисля за необходимостта да промени нещо в своята позиция и остава фиксирана в онова, което наблюдаваме през последните 4 години - формално отношение към договора за добросъседство и възприемането му като билет за вход в ЕС, както и нетърпимост към напомнянето, че трябва да бъде променено нещо в постулатите при историческата интерпретация, които водят към съвременни нагласи, към моделиране на отношението към България", коментира проф. Ангел Димитров.

Според него в близко време няма как да се промени позицията на страната и да се даде "зелена светлина" за започване на преговори на РСМ с ЕС.

Проф. Димитров посочи, че има промяна в поведението на колегите му от РСМ след приемането на страната им в НАТО:

"Те решиха, че пътят им вече ще е разчистен и не е необходимо дори да имитират някаква промяна в интерпретациите на миналото. От тогава досега буксува работата на Комисията".

Историкът съобщи, че следващото заседание на Смесената българо-македонска комисия ще бъде в края на февруари.

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Ангел Димитров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени