Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър „Кредо“ празнува 30-годишен юбилей през 2022 г.

Празничната година започва с ателие „Клоунът Гогол“

Нина Димитрова
Снимка: Калоян Грозев

Ателие „Клоунът Гогол“ е първата от поредицата инициативи, с които Театър "Кредо" отбелязва през 2022 година своя 30-годишнен юбилей. 30 години навършва и спектакълът „Шинел“ по Гогол.

До 28 февруари 2022 година в ателието на Театър "Кредо" 30 млади артисти ще погледнат през очите на клоуна „необятната държава“ на Николай Василиевич Гогол и неговата пиеса „Ревизор“, ще се огледат в пиесата – „огледало“, както сам я нарича авторът ѝ, за да разберат защо не трябва да се „сърдят на огледалото, ако им е крива мутрата“.

Проектът „Клоунът Гогол“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творческо развитие“ 2021 и с любезното домакинство на Националния студентски дом в София.

Ръководител на ателието е Нина Димитрова, основател на Театър "Кредо", актриса, режисьор и създател на знаковите спектакли по Гоголеви текстове „Шинел“, „Дневникът на един луд“ и „РевизорЪт“.

"Смятам, че Гогол е най-великият клоун в световната литература и искам да споделя това мое творческо убеждение с участниците в ателието. Предлагам им да погледнат този гениален автор през очите на клоуна – наивният и добронамерен разобличител на нищожното, който с празнична, карнавална освободеност е способен да превърне болката в радост и да каже смразяващи истини за човешкото битие, без да обижда и поучава никого, ами просто ей така, като на игра. Гогол по клоунски се забавлява с пошлото, ниското и нищожното във великата си пиеса, в която всички си играят на „Ревизор“ и всички треперят пред благородния смях на автора, „излитащ от светлата природа“ на клоуна. С такъв смях и с клоунско човеколюбие се опитвам и аз да заредя младите артисти и да ги подтикна към клоунско забавление по отношение на абсурдите в Гоголевата пиеса и в нашия обърнат наопаки свят, в който ценности и морал са с краката нагоре. Надявам се след края на ателието артистите да си тръгнат малко по-гоголооки." – споделя Нина Димитрова.

За свой асистент в ателието Нина Димитрова е поканила младия актьор Денис Хаят, който за изпълнението на ролята на Хлестаков в нейния спектакъл „РевизорЪт“ по Гогол, е носител на награда „Икар 2018“ за дебют.

През последните 10 години и други млади артисти стартират професионалната си кариера в спектакли на Театър "Кредо". За постиженията си в тях са отличени с престижни национални награди, между които 4 награди „Икар 2018“ за дебют и 2 награди за мъжка роля на Международния фестивал във Враца (2018) в спектакъла „РевизорЪт“ по Гогол; Номинация за награда „Икар 2016“, номинация за награда „Аскеер 2016“ и награда за мъжка роля на международния фестивал на моноспектакъла „БГМОТ“, Габрово (2016) в спектакъла „Дневникът на един луд“ по Гогол.

Освен селектираните за участие артисти, към ателието се присъединява и част от актьорския състав на спектакъла „РевизорЪт“ на Нина Димитрова.

Ателие „Клоунът Гогол“ е вторият образователен проект на театъра, осъществяващ се с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. През изминалата година по проект „кРЕдоСТАРТ“ по „Едногодишна програма за подкрепа на частни организации в областта на изкуството“, Националният културен фонд подкрепи първата „Творческа Кредо Лаборатория“ на театъра, реализирана в периода април – юли 2021, в която се обучаваха 22 млади артисти. От тях са избрани 16 най-добре проявили се в процеса на обучение артисти, които ще продължат работата си през тази година в следващата „Творческа Кредо Лаборатория“, която ще се проведе от март до юли по юбилейния проект на Театър "Кредо" „кредО!шинел!“, отново с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“.

Чуйте в звуковия файл разговора с Нина Димитрова, актриса, режисьор и основател на Театър "Кредо".

Снимки – Театър "Кредо" , фотограф Калоян Грозев, Фейсбук страница – Credo Theatre – Bulgaria
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна