Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС ще подкрепи промяна в бюджета, която осигурява пари за армията

Бойко Борисов в централата на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ-СДС ще подкрепят решение на Народното събрание, което да гарантира повече средства за мерки, които повишават боеспособността на българската армия. Това каза на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Без да е осигурено финансиране, 7-те точки от декларацията след провеждането на Консултативния съвет по национална сигурност на 15 февруари, остават пожелателни, каза още Борисов.

"Казват, че светът е в предвоенна обстановка. В нашето въздушно пространство летят натовски самолети, в нашето Черно море плуват военни кораби, формират се батальони и всичко това е в нашия регион. Приветстваме дипломатическите усилия за избягване на война, посочи Борисов. Народът е казал, който не храни своя армия, един ден ще храни чужда. В 7 точки предлагаме и управляващата коалиция може да разчита да подкрепим в бюджета на второ четене с реални средства тези точки, за да може незабавно България да повиши своята боеготовност. Надявам се и фрегати, и подводници, трите рода войски, парите за втората част от ескадрилата да ги видим в бюджета, както и за бронираните машини и те ще получат нашата подкрепа. В противен случай, ще стане ясно, че КСНС е бил само, за да се отбие номерът", каза бившият премиер.

"Ако има военен конфликт, ние да сме като една от всичките държави членки на НАТО. Ще стиснем зъби, затягаме колана за социални разходи. Но ако има война по-важно от това и по-проблемно няма", каза още Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ акцентира и върху доклад на Специалното бюро за контрол на СРС за 2020 г., като каза, че в него пише, че през 2020 не са констатирани случаи на неправомерно прилагане на СРС-та:

„Този доклад за СРС-тата е бил много отдавна готов. Месеци преди да се обяви сега. Но е било изгодно да се говори, че по време на нашето управление са били послушвани хора. Месеци наред вървя, размахваха се листчета, създаваше се масова психоза, че са вършени безобразия. Вчера парламентарната комисия, доминирана от четирите партии на промяната, констатира, че няма неправомерно използване на специални разузнавателни средства“.

Борисов коментира и критиките на президента Румен Радев към кабинета заради липсата на реални мерки срещу високите цени на тока:

„Вчера президентът Радев, колкото и ми е трудно да го призная, отново каза истини. Само че трябваше да каже и кой ги доведе тези хора. Няма един парник с посадени краставици. Зеленчукопроизводство, земеделие – няма сектор, който да не е претърпял огромни щети. И това го констатира президентът Радев“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени