Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът ни в НАТО Драгомир Заков: България е защитена

Европейската архитектура за сигурност след вчера не е това, което беше, смята той

Снимка: БГНЕС

„С това, което се случи вчера, можем да кажем, че европейската архитектура за сигурност не е това, което беше.“ Това каза пред БНР Драгомир Заков, представител на България в НАТО. По думите му тази система трябва да се изгради отново, но това не може да стане под заплахата от война.

Помощта за Украйна не е спирала – политическа, хуманитарно и във всеки друг аспект“, заяви Заков по повод огласените от украинския президент Зеленски опасения, че страната му не е достатъчно подкрепена от западните съюзници в този момент.

Украйна днес не е Украйна от 2014 година, изтъкна Заков.

„Имаме идна агресия, която всички очаквахме да не се случи и положихме абсолютно всички усилия това да не се случи. Политическият Запад нямаше как да не положи всички усилия това да бъде предотвратено“, коментира той в предаването „Преди всички“.

Санкциите са един от начините президентът Путин да бъде принуден да се върне на масата на дипломацията и на преговорите, смята Драгомир Заков.

България е защитена, увери Драгомир Заков.

„А дали ние ще поискаме допълнителни сили, това вече е въпрос на национално решение. Тук никой не налага решение на страните членки.“

Това е въпрос на конкретна оценка на рисковете и заплахите, посочи представителят ни в НАТО.

„Това, което прави НАТО в момента, е да не се стигне до неволна грешка от страна на Русия в този момент. Конфликтът, който в момента е в Украйна, да не се пренесе в конфликт с НАТО“, обобщи Драгомир Заков.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна