Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Калинов: Путин е най-големият противник на бъдещето на Русия

Валентин Калинов
Снимка: Alma mater TV

“Бъдещето е не по-малко тревожно от миналото, но горко на онези нации, които имат само миналото, те са обречени на вечна меланхолия. Путин е най-големият противник на бъдещето на Русия.“, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР философът и психолог Валентин Калинов:

“Тя не може да има такова, ако той е на власт. Миналото съществува само като спомен и припомняне, но него го няма, докато бъдещето е отворена възможност. Русия има единствено и само миналото на бляскавия СССР, който господарства над цяла Източна Европа.

Особено нужен ни е разумът и твърдото отстояване на определени морални ценности, които в някои случаи са безспорни. Дистинкцията между добро и зло е абсолютна. Между цивилизованост и нецивилизованост за мен е безспорна. Онова, което се нарича европейски дух и се осланя на европейски ценности като свободата, равенството, братството, на ценности като диалога и консенсуса.

Всички тези неща в един момент отстъпват на заден план и ние се оказваме в един дълбоко разстроен свят, загубили опора като обрулен лист, който се носи из мирозданието без да може да намери вярна посока.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна