Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитрий Муратов: Голяма част от руснаците са против войната, но мнозина не искат да видят истината

Дмитрий Муратов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният редактор на „Новая газета“ и носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов заяви, че руският елит никога не е бил толкова единен около президента си. Според него руският народ също трябва да носи отговорност за това, че до голяма част от него не достига истината за събитията в Украйна.

Във видеовръзка с подкомисията за човешки права в Европейския парламент, Муратов обясни единството на руския елит така:

„Предполагам, че циментирането на елита е преди всичко заради това, че вече няма къде да иде. Ще му се наложи да живее тук, а тук вечно ще управлява един президент. Затова да му се противопостави е страшно и неизгодно“.

Като най-опасен момент той определи „съвсем реалната заплаха от ядрена война“. Той се обоснова с думите на Путин, че отговорът на Съединените щати може да е такъв, какъвто те не са преживявали в историята си:

„Това, разбира се, изглежда като кошмар, но аз не изключвам възможността в определен момент у тях да възникне изкушението да натиснат червеното копче“.

Муратов каза, че вчера е разговарял по въпроса с последния съветски президент Михаил Горбачов, който категорично отхвърля тази възможност. Той обаче припомни, че тази възможност се обсъжда много години и по контролираните от държавата медии все повече се говори за локален ядрен конфликт.

Според Муратов голяма част от народа е против войната, но има и такава, която не иска да види истината. „Не може през цялото време да се казва „Видях по телевизията“. Ами кликнете в интернет, следете нас или телевизия „Дожд“ и тогава ще имате пълната картина“, каза Муратов:

„Не е нужен такъв народен инфантилизъм. Смятам, че до голяма степен и отговорността е на тези хора, които не искат да знаят нещо. Помните ли как беше в „Алиса в страната на чудесата“: „Аз съм под масата и сега вече няма накъде“, в смисъл да раста. Струва ми се, че трябва да се подадеш над тази маса и да пораснеш“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съветници осъдиха Община Бобошево за невзети заплати за предходния мандат

Съветници осъдиха Община Бобошево за невзети заплати за предходния мандат, като някои очакват да получат по над 10 хиляди лева. Засега спечелите съдебните дела са трима, очаква се да има нови искове. 11-те съветници в Бобошево не са вземали за 2019 година - по две заплати, 2020  г. - за 10 месеца, и за 2021 год. - за четири месеца. Това е..

публикувано на 22.05.24 в 20:03
Държавният глава Румен Радев (първи вляво) участва в представянето на изложбата

Държавният глава участва в представянето на изложбата "Атон в рисунки и фотографии" в Рим

Президентът Румен Радев е на посещение в Италия днес и утре. Държавният глава ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция във Ватикана от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.  Посещението на..

публикувано на 22.05.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

Окръжната прокуратура във Варна иска прекратяване на дейността на две сдружения

Окръжната прокуратура във Варна е поискала прекратяване на дейността на две сдружения,чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост и единството на нацията, както и към разпалване на етническа или религиозна вражда. Става дума за сдружение "Българско национално движение "Шипка" и сдружение "Български воински съюз "Васил Левски",..

публикувано на 22.05.24 в 19:34

Мълния удари млад мъж в София

Мълния падна в непосредствена близост до млад мъж в София в  18:53 часа в района на бензиностанцията в кв. "Младост" 1.  Градушка с размер на лешник падна в София (обновена) Мъжът е на 30 години.  Откаран е в болница "Св. Анна", заявиха за БНР от "Спешна помощ".  А междувременно светофар се запали в района на Централни хали.  Според..

публикувано на 22.05.24 в 19:34

Демонстрационните машини за вота са предоставени на общините в Габровско

Демонстрационните машини за вота на 9 юни са предоставени на общините в Габровския избирателен район. Устройствата ще са на разположение, по определен график, на всички избиратели, които искат да се ориентират по-добре и пробно да гласуват.  Подготовката за предстоящия вот преминава нормално в Габровския избирателен район и в предвидените..

публикувано на 22.05.24 в 19:29

Повторно гласуване за парламент в седем секции на територията на РСМ

Днес се провежда повторно гласуване за парламент в седем секции на територията на Северна Македония. До него се стигна, след като Държавната избирателна комисия прецени, че в тези секции е имало нарушение на изборите на 8 май, съобщава БТА. Жалбите за нарушенията бяха внесени от социалдемократите, които загубиха изборите, ВМРО-ДПМНЕ, които ги спечелиха,..

публикувано на 22.05.24 в 19:24
Мигранти на борда на кораб на бреговата охрана пристигат в пристанището в Каламата, Пелопонес, Гърция, архив, юни 2023 г.

Продължава мигрантският натиск към гръцките острови в Егейско море

Гръцките власти спасиха днес мигранти от потъваща лодка до остров Крит. Настаняват ги в нови места за временно пребиваване с добри условия и за майки с деца, информират местните власти.  Продължава мигрантският натиск към гръцките острови в Егейско море, съобщават от охраната на морската граница на Гърция. Днес успешно беше проведена..

публикувано на 22.05.24 в 19:09