Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на ехокардиографията в София

Снимка: Pixabay

Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията за поредна година организира Дни на ехокардиографията, които ще се проведат от 8 до 10 април в София.

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Красимира Христова, специалист кардиолог:

“Това е едно събитие, което се наложи с доста голям успех в нашата кардиологична общност. Ще го проведем за седма поредна година, тази година пак сме в хибриден вариант, като очакваме гости и лектори, които са от САЩ, Европа и Канада. Интересът е изключително голям.

Този път сме се фокусирали върху клапните заболявания, тъй като през последните години се промениха много неинвазивните методики за оценка на тези проблеми пациенти. Винаги ранната диагностика и проследяването на тези пациенти води до по-добър резултат за по-нататъшното им лечение.

Ехокардиографията се прави от специалист кардиолог и възможностите на съвременната апаратура дават една много по-добра оценка.“


Клапни пороци след Covid инфекция

“Тези две години на запознаване с Covid и на проучванията, които са направени в много центрове, се наблюдава, че младите пациенти след прекарана инфекция страдат значително от клапни проблеми.

Това се получава, защото, на първо място, се среща по-рядко като възпаления на клапата от Covid, но не е невъзможно, особено при пациенти, които са с нисък имунитет. Това са пациенти, които провеждат химиотерапия, с тежки заболявания, които са подложени на инфектиране на клапите, които могат да  бъдат поразени от Covid.

От друга страна, има промени, които настъпват в миокарда от Covid след прекаран миокардит, който много често се наблюдава в близо 80% от пациентите. Наблюдава се едно ремоделиране на камерата, което води до разтегляне на клапния пръстен.“

Възможности на ехокардиографията

“С ехокардиографията възможностите са много – от една страна, да диагностицираме един нововъзникнал миокарден инфаркт. Проследяването на клапни проблеми, които могат да бъдат своевременно диагностицирани. Да открием вродени заболявания при дечица, включително и при новородени.

Това, което прави събитието ни уникално, е, че всяка година каним специалисти във феталната ехокардиография, което показва възможностите на този метод за ранно вътреутробно откриване на проблемите.

Ехокаридографската диагностика е много прецизен метод, това вече не е субективната диагностика, която беше в 80-те и 90-те години на нашето столетие.

Ролята на изкуствения интелект може да се види в много от съвременните ехокардиографии. Целта ни е да създадем едно лице на ехокардиографа в България, което да бъде разпознато в европейските събития и младите колеги да бъдат включени в различни проекти, а колегите задължително да преминават през един процес на обучение по време на специализацията си по кардиология.“

Риск от тромбози и работа в офис 

“Това е проблем, насочен към съдовите промени. Дългото седене води до промяна в съдовете на долните крайници. Съветваме пациентите, когато пътуват на дълги полети, задължително да провеждат една предварителна профилактика.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна