Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Кънев с изложба в галерия "Астри"

13
Иван Кънев
Снимка: Ани Петрова

Навръх 87-ият си рожден ден Иван Кънев откри изложба в столичната галерия "Астри". 

 За изложбата галеристката Вихра Пешева сподели:

„Преди две години, в началото на паметната и някак вече носталгична 2020, когато с Иван Кънев се подготвяхме да открием изложба по повод 85-та му годишнина, започнаха световните затваряния. И отваряния. Правихме виртуални, после реални изложби и, всеки си знае как, но още две години изтекоха...

Днес, когато светът тръпне от болка, в драма и тревога, може да видим какво са били двете години от живота на един художник, който в деня на откриването на новата си изложба навършва 87 години.


Всички изложени картини са именно от тези две години на тих, непрекъснат и имащ за отправна точка истински стойности труд. В допълнение - бидейки в ателието на доайен на съвременното изкуство, се изкуших да ви покажа и някои по-ранни произведения. Има картини от 80-те, 90-те години на миналия век, както и няколко от първите десетилетия на настоящия. Не търсих ретроспекция на творчеството му, а споделяне с вас непрестанните, смислени търсения на художника, смелото му експериментиране в различни техники и екзистенциалната нужда да твори, въпреки.

Струва ми се, че той пази в себе си една особена, ненатраплива за околните тиха светлина. Има я в картините му, усеща се в сюжетите му, дори и в техниките му на живописване - никога много, никога прекалено, но винаги в хармония, баланс и увереност“.


Иван Кънев е роден на 29 март 1935 година в Нова Загора.
През 1963 г. завършва „Приложна графика“ в Художествената академия в класа на Проф. Александър Поплилов. Започва да излага свои произведения през 1966 г., а първата му самостоятелна изложба е в София през 1973.
Общественият живот на Иван Кънев е имал за мисия съхранението на изкуството от и за другите. В Сливен, където заминава на работа през 1963, поставя началото на музейната колекция на Градската художествена галерия.

В София е уредник в Националната художествена галерия, а по-късно - от 1985 до 1993 г. е директор на Софийска градска художествена галерия (СГХГ).
Тази изложба е четвъртата самостоятелна на Иван Кънев в галерия "Астри" от 2016 г. насам. 
Може да я видите до 16 април в галерия "Астри" на  ул. Цар Самуил, София.
Снимки: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени