Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямо германско газохранилище спря да изпомпва газ

Газохранилището в Реден, Северна Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подземното газохранилище „Реден“, едно от най-големите в Европа и Германия, спря да изпомпва и изтегля газ на 1 април, съобщава Gas Infrastructure Europe.

Съоръжението за съхранение на природен газ с обем 4,2 млрд. куб. м спря да приема и нагнетява газ в началото на април, въпреки че преди това е било активно и като съоръжение за изтегляне, и като съоръжение за нагнетяване. Понастоящем съоръжението за съхранение на газ в Реден е запълнено само на 0,51%.

Оператор на съоръжението за съхранение на газ е германската компания Astora GmbH, дъщерно дружество на Gazprom Germania Gmbh.

По-рано беше съобщено, че на 31 март 2022 г. групата „Газпром“ прекратява участието си в германската компания Gazprom Germania Gmbh и всички активи, притежавани от нея. В свое изявление компанията обяснява, че от 31 март холдингът вече не притежава регистрираното в Санкт Петербург дъщерно дружество Gazprom Export Business Services, което от своя страна е единственият учредител на Gazprom Germania Gmbh.

На 4 април германското министерство на икономиката и опазването на климата постави Gazprom Germania GmbH под попечителството на Федералната агенция за мрежите до 30 септември.

"Газпром" е реализирал проекти за осем съоръжения за съхранение на природен газ в Европа съвместно с чуждестранни партньори. Съоръженията за съхранение в Реден, Йемгум и Етцел в Германия и част от съоръжението за съхранение в Хайдах в Австрия бяха управлявани от Gazprom Germania Gmbh и неговите дъщерни дружества, от които руският холдинг се оттегли в края на март.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени