Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят документален сборник за делата срещу журналисти за периода 2007-2020 г.

Доц. Жана Попова
Снимка: Ани Петрова

"Въпросът за справедливостта. Съдените журналисти в България" е озаглавен сборник с научни анализи и интервюта с журналисти, които са били изправени пред съда. Сборникът ще бъде представен тази вечер във Факултета по журналистика и масови комуникации. Обхванатият документално период е 2007-2020 г.

"Основната идея беше да разберем кога процесът се превръща в самото наказание, кога се превръща в тормоз за журналистите", каза пред БНР съставителят на сборника доц. Жана Попова.

Автори на друго подобно журналистическо и юридическо изследване са адвокатът Васил Василев и Таня Харизанова. То обаче се отнася до периода преди промените в правото относно делата за клевета и обида, уточни Попова.

"Не обхващаме делата срещу медии, които са много повече и имат различен характер – много често са съдени и журналистът, и медията, за да е сигурно, че ще бъде спечелено такова дело и ще има ефект."

Прави впечатление, че са много малко делата срещу журналисти от радиото и телевизията, посочи преподавателят.

"Голяма част от журналистите от онлайн медиите, които са съдени, са журналисти които или сами са издатели на своето издание, или са в т.нар. регионални медии."

Остава усещането, че най-съдещи са политиците, защото отзвукът от тези дела е най-голям, но немалка част от делата са водени от т.нар. средна администрация – това е втората голяма група, на ръководители на социални институции, следват фирмите, като там са най-сложните казуси, поясни доц. Жана Попова.

Малка група съставляват делата на журналисти срещу журналисти. Знаково дело в тази категория се явява това на Кеворк Кеворкян срещу покойния вече Георги Коритаров.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени