Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив

Комплекс за ранно детско развитие откри фондация "За нашите деца"

Снимка: Фондация „За нашите деца“

Новият Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив на фондация „За нашите деца“ беше открит в присъствието на кмета Здравко Димитров, посланика на Великобритания у нас Н.Пр. Роб Диксън, представителя на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн и други, предаде за Радио София от града под тепетата Ива Дойчинова.

Комплексът е изграден на мястото на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа, „Рада Киркович".
Той е първият по рода си в областта и ще осигурява достъп до услуги за деца в ранна детска възраст - до седем години, с трудности в развитието, деца без родителска грижа или настанени в приемно семейство, а така също и подкрепа на родители в затруднено положение.

"За този комплекс мечтаем още от 90-те години, когато в сградата имаше около 200 деца без родителска грижа. За тях нямаше щастие и семеен уют. Бившият директор на Дома – г-жа Паунова, първа ни подкрепи. След това беше общината, областната управа, над 40 компании, дарители, дипломатически мисии", разказа д-р Иванка Шалапатова, изп. директор на фондация "За нашите деца".

Центърът ще си партнира с болнични заведения и АГ-отделения, за да се предотвратява изоставянето на деца още в родилното отделение. Експерти на фондацията ще работят и с кандидат-осиновители. Организират се курсове за родителски умения. Дейността на центъра ще обхваща и по-малки и отдалечени населени места.

След церемонията по откриването са подписани два меморандума за сътрудничество между община Пловдив, фондация „За нашите деца и The Foundling museum – London.

Чуйте разговорите на Гергана Пейкова с Иванка Шалапатова и с Каро Хауел, изп. директор на Музея за изоставени деца в Лондон.
По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна