Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емануил Йорданов: Да се изведе в отделен текст шофирането в пияно състояние или след наркотици

Емануил Йорданов
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на вътрешните работи адвокат Емануил Йорданов е скептичен относно мярката отнемане на МПС, каквато се предлага за намаляване на пътно-транспортните произшествия и травматизъм.

"Гражданско-правните проблеми могат да се окажат такива, че да затруднят изпълнението на тази част от наказанието. И вместо да изпишем вежди, да извадим очи", коментира Йорданов в предаването "Преди всички" на БНР.

Законът за движение по пътищата съдържа текст, който предвижда как се квалифицира поведението на водач, който отказва да даде проба за изследване. Подобно решение може да бъде пренесено и в Наказателния кодекс, поясни юристът.

По думите му има "нормативен тюрлюгювеч в НК – чл. 343, ал. 3", където няма степенуване на наказания за различни по тежест деяния.

"Решението тук е да се изведе в отделен текст шофирането в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества, като към тях може да се добави и хипотезата отказ да бъде дадена проба за алкохол и наркотици. Най-тежките наказания следва да бъдат именно за управление в пияно състояние и след употреба на наркотични вещества. Когато някой се е направил на маймуна от употреба на алкохол и наркотични вещества, е пределно ясно, че той не се интересува какво ще се случи и е съгласен да се случи каквото и да е, важното е на него да му е весело и да докаже, че е най-големият джигит на пътя", посочи Емануил Йорданов.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна