Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За месец МВР установи 500 водачи с над 1.2 промила алкохол и още толкова с наркотици в кръвта

Отбелязваме Европейския ден без загинали на пътя

Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме Европейския ден без загинали на пътя. Той се организира за седма поредна година, обясни комисар Калоян Драганов, който е началник на „Пътната полиция“ към главна дирекция „Национална полиция“. „Европейската мрежа на службите на пътна полиция организира дни без загинали на пътя, които са от 16 – ти до 22 – ри септември. Кампанията е на територията на всички държави членки на ЕС“.

БНР подкрепя инициативата чрез информационна кампания, за да достигне призива „Остани жив, пази живота“ до максимално голям брой граждани.

МВР е активизирало своята дейност по отношение на контрола, напомни комисар Драганов. „Разширен е обхватът на службите, които го упражняват. Освен „Пътна полиция“ , служители от патрулно - постова дейност и териториално обслужване на населението също се включват. Те са преминали обучение за работа с технически средства и са оправомощени да осъществяват контрол на пътя“.

Установяват се повече нарушения, направени от водачите на пътя, защото има завишен контрол, отбеляза комисар Драганов.

Той съобщи, че резултатите, които са установили от 12 август до момента, са смущаващи. „ Над 600 са водачите, които управляват с алкохол в кръвта от 0.5 до 1.2. С над 1.2 промила са 500 водачи. Над 130 са отказали проверка. Над 500 са тези, които са шофирали след употреба на наркотици. Има установени над 1000 неправоспособни или лишени от право да управляват водачи“.

Има обаче понижаване на ПТП – тата, също на загиналите и ранените, отбеляза той.

Тежките пътни инциденти са по автомагистралите и основните пътни артерии, напомни комисар Драганов. Той апелира към толерантност и повишено внимание на пътя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Правната комисия в ЕП не е разследващ орган

Правната комисия в Европейския парламент, която ще проверява номинираните еврокомисари за конфликт на интереси, не е разследващ орган и ще разчита на подадените от кандидатите декларации - това стана ясно от думите на нейния председател евродепутатът Илхан Кючюк. На въпрос дали ще се сметне за конфликт на интереси, ако кандидатът е прехвърлил свои акции..

публикувано на 18.09.24 в 17:18
Дефилето Самария е национален парк на Крит и се смята за едно от най-дългите в Европа, с дължина около 16 км, то е един от най-известните туристически маршрути на острова.

Туристка загина в дефилето Самария на о-в Крит, още десетки хора са в риск

Инцидент в дефилето Самария на остров Крит - жена загина след падане на скала, докато в дефилето е имало десетки туристи.  Провежда се сложна и рискова спасителна операция за изваждането им от там.  Не се съобщават националностите на хората, които днес са се намирали в дефилето.  Посещението на дефилето Самария е една от големите атракции за туристите..

публикувано на 18.09.24 в 17:09

Д-р Деница Даскалова: Няма комбинирана ваксина срещу грип и Covid, но двете са съвместими

Комбинирана ваксина срещу грип и Covid-19 няма, но отделните две могат да се поставят заедно, съвместими са . Това каза пред БНР д-р Деница Даскалова, семеен лекар. Тя подчерта, че най-подходящият момент за ваксиниране е преди началото на епидемичния сезон - от края на септември до края на октомври : "Преди да се е застудило времето, преди да..

публикувано на 18.09.24 в 16:16
Георги Първанов

Георги Първанов: При влизането ни в Шенген повече работници от трети страни ще бягат от България

При влизането в Шенген може да се увеличи броят на работници от трети страни у нас, които да напускат България към други страни в ЕС. Това прогнозира Георги Първанов, член на УС на Българската конфедерация по заетостта, в интервю пред БНР. Бизнесът у нас настоява за внос на работници, а се оказва, че 40% от тях напускат страната, за..

публикувано на 18.09.24 в 16:10

МВнР и политици с реакции срещу изявленията на вицепремиера на РСМ Александър Николоски

Външното министерство и представители на различни парламентарни групи реагираха на изявленията на вицепремиера на Република Северна Македония Александър Николоски, който в телевизионно интервю е нарекъл българите "нецивилизовани" и категорично е отрекъл двете страни да имат обща история. Във връзка с поредните обидни квалификации към България и..

публикувано на 18.09.24 в 15:57

Д-р Стойчо Кацаров: Някои опасения на фармацевтите имат основания, но техническия прогрес не можем да спрем

Поставянето на вендинг машини за лекарства трябва да е резултат на свободна стопанска инициатива, не трябва да е ангажимент на държавата . Това мнение изказа пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Център за защита на правата в здравеопазването. Той беше категоричен, че някои от опасенията на фармацевтите "имат своите основания и трябва..

публикувано на 18.09.24 в 15:48

Адвокат Божидар Колев се самопредложи за кандидат за главен прокурор

Адвокатът от Софийската адвокатска колегия Божидар Колев се самопредложи за кандидат за главен прокурор. Това стана ясно на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която прие за сведение заявлението от Колев. След освобождаването на Иван Гешев като Обвинител 1 той отново се самономинира, но изборът беше замразен заради..

публикувано на 18.09.24 в 15:40