Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Политическата воля е определяща за Националния план за борба с рака

Аркади Шарков
Снимка: БГНЕС

Смъртността от онкологични заболявания се е изравнила с тази от сърдечно-съдовите болести. Сред приоритети на Българското онкологично дружество през последните месеци е работата по създаването на Национален план за борба с рака в сътрудничество с Министерство на здравеопазването и организациите от Националния онкологичен алианс.

Страните-членки на ЕС трябва да гарантират, че до 2025 г. съответен скрининг се предлага на 90% от населението, което отговаря на условията за скрининг за рак на гърдата, рак на маточната шийка и рак на дебелото черво и ректума. Освен това, съгласно новата препоръка, се разширява обхватът на масовия организиран скрининг, така че да включва и рака на белите дробове, простатата и, при определени обстоятелства, стомахаПредложението е водеща инициатива от Европейския план за борба с рака и отразява най-новите налични научни достижения и данни. За въвеждането на новите препоръки има финансова подкрепа в размер на 38,5 милиона евро.

Българският антираков план е съобразен и с доказано работещи вече програми в други страни и най-вече с Eвропейския план за борба с рака, в който е отбелязано, че