Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Качеството на водата в София е на 6 място в Европа"

Васил Тренев: Целта на "Софийска вода" е до 2026 г. да постигне 33% загуби на вода

"Нашата цена ще бъде по-ниска от тази на много други водни оператори в страната"

Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода"
Снимка: Стопкадър

"Качеството на водата в София е на 6 място в Европа, а "Софийска вода" е на второ място по устойчивост на водопроводни услуги, на 6 място по надеждност. "Софийска вода" е бенчмарк дори за Европейската комисия по някои от показателите в Европа".

Това каза пред БНР Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода". Компанията сключва договор за още 12 години със Столичната община.  

ЕК издаде директива, за чието издаване "Софийска вода" служи за еталон, до 2040 година всички пречиствателни станции за отпадъчни води в големите градове трябва да постигнат енергийна независимост, обясни той.

"Не искаме увеличение на цената на водата основно заради ефективността на работата, заради автоматизацията на процесите и умелото и ефективно управление на компанията. ...  От ефективността, която сме постигнали в годините, ние умело балансираме повишаването на цената на водата с всички наши разходи. Това е причината, поради която за 2022 г. не сме поискали увеличение на цената на водата", заяви Тренев.

Предстои компанията да подготви бизнесплан с допълнителните инвестиции, които Столична община изисква от "Софийска вода":

"Тогава ще определим цената на водата, която ще поискаме да бъде одобрена от регулатора. Нашата цена със сигурност ще бъде по-ниска от тази на много други водни оператори в страната". 

Васил Тренев посочи, че 60% е ефективността на водопроводната мрежа и целта на компанията е до 2026 г. да постигне 33% загуби на водата.

Интервюто на Диана Янкулова с Васил Тренев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени