Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крепостта Урвич още изненадва учените

4
Кокалянски Урвич
Снимка: Филип Петрунов, личен архив

Крепостта Урвич представлява останки от средновековна твърдина от 9 – 10 в. известна още като Кокалянски Урвич. Намира се на 20 км от София, след Панчарево в посока Самоков. Много е подходяща за бърз кръгов маршрут сред природата с исторически привкус и дори включва посещение на манастира Св. Николай Летни. Известна още като последната крепост на Шишмановци, тя ни връща в последните години на Второто Българско царство, във времената на славни царе и епични битки. 

Крепостта Урвич, заедно с Панчаревския манастир „Свети Никола“, крепостната черква-манастир „Св. Илия“ и  Кокалянския манастир „Свети Архангел Михаил“, образуват Урвичкия крепостно-манастирски комплекс – част от Софийската Света гора. Безспорно голямата атракция по време на разходката до крепостта Кокалянски Урвич е 7-метровата отбранителна кула, наблюдаваща подхода към крепостта. На неин фон, се издига и частна вила, с архитектурна визия наподобяваща тази на крепостта. От шосето, непосветените лесно могат да се объркат и да се зачудят, какъв е този стабилен градеж със всички средновековни атрибути, за които не са чували никога. На най-високата част на крепостта Кокалянски Урвич се е намирала средновековната черква-манастир Св.Илия.

"В района са запазени много легенди. Песни от Бистрица, Железница, Кокаляне са един цял епос около цар Ясен – най-малкия брат на Иван Шишман, дал живота си в битка с османските турци", отбеляза пред Радио София археологът Филип Петрунов от НАИМ при БАН.

Учените с изненада установяват, че и в средата на ХХ век е имало тухлена постройка на това място. Тази година археолозите са попаднали на нова църковна постройка, от XIII-XIV век. Първата е открита там през 1969 г. от проф. Димитър Овчаров. Сега е открита втора.

До мястото софиянци могат да стигнат с автобусна линия №3. За по-големите ентусиасти до цитаделата има възможност да се пренощува в специален заслон.

За повече подробности чуйте интервюто на Ана Попова.


По публикацията работиха: Георги Нейков, Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени