Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатът за премиер към парламента: Нека любовта към България днес надделее!

Снимка: БГНЕС

Кандидатът за министър-председател, предложен от ГЕРБ-СДС, проф. Николай Габровски представи проектокабинета си пред народните представители.

В опит да отвори "врата и път към помирение и разум" той разказа пред народните представители притчата за двете жени, които твърдели пред цар Соломон, че са майки на едно и също дете.

"Нека любовта към България днес надделее, нека запазим родината си и заедно да преодолеем бедата, в която сме изпаднали, и нека тази любов, която всеки от нас таи в себе си, надделее над чисто егоистичното", настоя той.

По думите му твърденията за голям шанс за съставяне на правителство със следващ мандат са подвеждащи и манипулативни.

"Най-голям шанс имаме тук и сега. И ако го пропуснем, ще останем в ръцете на случайността и задкулисните договорки", категоричен бе той.

В словото си пред парламента професорът отбеляза, че надвисналата катастрофа трябва да бъде решена с общи усилия, защото рискуваме да останем затворени в лоното на популизма, конфронтацията и тяснопартийния интерес.

"Ролята ми беше да се откъснем от тяснопартийното и да се премине към експертното, прагматичното, професионалното", допълни Габровски и обясни, че от този принцип се е водил при избора на кандидатите за министри.

Според него в този момент България има нужда от правителство и работещ парламент.

"Това е най-сигурната антикризисна мярка и антиинфлационна стъпка, единственият начин да се приближим към Шенген и еврозоната", смята кандидатът за премиер.

Той прогнозира, че вместо борба с дълговата криза и икономическата рецесия, ще се хвърли страната в пропастта на спиралата от избори.

Пред депутатите Николай Габровски обеща, че ако правителството му бъде избрано, ще осъществят бързи и ефективни антикризисни мерки:

-  условия за разгръщане на икономическия и научен потенциал;

-  консенсус за конституционни промени;

-  ключови реформи, включително чрез плана за възстановяване и развитие;

-  дипломатически усилия за Шенген'

-  ангажиране на целия потенциал за присъединяване към еврозонята;

-  енергийна независимост;

-  увеличаване на отбранителните способности в рамките на НАТО и модернизация на армията.

От ГЕРБ ще подкрепят проф. Габровски и неговият кабинет.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че изборът на хората в кабинет надхвърля политическите пристрастия и според ГЕРБ това е единствената възможност за кабинет в рамките на 48-ото НС. 

От "Продължаваме промяната" изтъкнаха, че няма как да подкрепят предложения кабинет на ГЕРБ, които са свалили предишното правителство. А сред мотивите е и това, че два месеца българските граждани са очаквали от парламента и служебното правителство бюджет, решителни действия в посока на истинска и дълбока съдебна реформа и усилия за влизане в Шенген, но това не се е случило.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров обвини ГЕРБ-СДС, че са свалили предишното правителство, а половин милион души са ги подкрепили на 2 октомври.

ДПС заявиха, че ще подкрепят кабинета и неговия състав, а лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че днес е исторически ден за България и се иска партиен компромис. По думите му войната на няколкостотин километра от нас, тежката политическа криза, икономическата криза, липсата на план за възстановяване и оперативни програми са предпоставка за търсене на решение чрез съставяне на редовен кабинет. Според него ДПС са готови на огромен компромис, за да бъде даден шанс кризите да бъдат решени. 

"Възраждане" няма да подкрепят проектокабинета на проф. Габровски. Лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че българският народ няма доверие в държавата в момента и се обяви за предсрочни парламентарни избори. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също потвърди, че няма да подкрепи предложения кабинет с мотива, че от 6 години се води борба за промяна на модела "ГЕРБ".

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" също заяви, че не може да бъде дадена подкрепа за този проектокабинет.

България има нужда от дълбока промяна, защото без това не можем да решим политическата криза, каза той.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна