Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обещал ли е подкрепа за Русия Си Цзинпин при опасност от Трета световна война?

Лидерите на Китай и на Русия Си Цзинпин и Владимир Путин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Публикация във Фейсбук приписва изказване на президента на Китай Си Цзинпин, че при опасност от Трета световна война Китай ще помогне на Русия, а "на вас и Бог няма да може да ви помогне", ако решим да помогнем на Москва. 

"Стига сте обвинявали Китай . Китай не помага на Русия в момента , но ако реши да помогне Китай на Русия , на вас и Бог няма да може да ви помогне. На Украйна помага почти цял свят , а Русия е сама . Видим ли опасност за трета световна война , тогава ще помогнем на Русия . Засега седнете си по местата и гледайте победата на Русия сама срещу която воюват 50 държави. Не сте ли малко", гласи цитатът, приписван на Си (без редакторска намеса)


Публикацията от 16 юни 2024 г. е споделяна над 140 пъти (виж скрийншота по-горе). Но такава със същото съдържание се разпространява и от 18 май 2023 г. и до момента е споделяна над 1900 пъти. 


Въпреки липсата на източник на цитата, в коментарите се вижда, че някои от потребителите вярват и подкрепят казаното:


Твърдение: Си Цзинпин е заявил, че Китай ще помогне на Русия, която воюва сама срещу 50 държави, при заплаха от Трета световна война

Екипът за проверка на факти на БНР не успя да намери източник на цитираното изказване. Търсенето по ключови думи не дава резултати и не се открива споменаване на Русия и Трета световна война от страна на Си Цзинпин. При търсене на български език цитатът се открива като коментар на информация в сайта fakti.bg от 20 май 2023 г. Възможно е в този случай той да е взет от публикацията, разпространявана от 18 май 2023 г. във Facebook.  


Цитатът, но на английски език, е разпространяван и в социалната мрежа X (бивша Twitter) поне от 13 юни 2023 г.:

През септември 2023 г. грузинската платформа за проверка на факти Myth Detector установява, че разпространяваното изказване е фалшиво. "Никой официален източник или медия не потвърждава, че китайският лидер е казал тези думи, говорейки за продължаващата война в Украйна", подчертават от Myth Detector.

Автентичността на цитата, приписан на лидера на Китай, е проверена и от организации за проверка на факти от Украйна и Беларус.

Не е ясно и към кого точно евентуално се обръща Си Цзинпин в приписваното му изказване.

Какви са отношенията между Русия и Китай в контекста на войната в Украйна?

През февруари 2023 г. Пекин предложи мирен план с 12 точки с общи принципи за прекратяване на войната в Украйна, но без конкретика. Идеите на Китай включват успокояване на ситуацията, условия за постигане на мира и създаване на стабилност, както и минимизиране на въздействието върху глобалната икономика. Предложението беше посрещнато тогава хладно както в Русия, така и в Украйна, а Съединените щати заявиха, че Китай се представя за умиротворител, без да осъжда руската инвазия. 

През май тази година руският президент Владимир Путин заяви в интервю за агенция "Синхуа", че подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на украинската криза. Пекин има цялостно разбиране за факторите, което стоят зад кризата, е посочил Путин пред китайската държавна информационна агенция. 

По време на среща в Пекин по-късно същия месец лидерите Си Цзинпин и Владимир Путин определиха връзките между страните си като "стабилизираща сила в един хаотичен свят". На срещата Си е заявил на "стария си приятел" Путин, че връзките между Китай и Русия са "способстващи за мира", според съобщение на МВнР в Пекин.  


Заключение


Разпространяваното в социалните мрежи твърдение с цитат на китайския лидер Си Цзинпин за бъдеща подкрепа на Русия, която воюва сама срещу 50 държави, при заплаха от Трета световна война, е НЕВЯРНО. Няма официални източници на подобно изказване, разпространявано от май миналата година. Тогава Пекин предложи мирен план с 12 точки с общи принципи за прекратяване на войната в Украйна, който през май тази година руският президент Владимир Путин подкрепи. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна