Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целият спортен и политически свят отдава почит към Пеле

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великият бразилски футбол Пеле почина в четвъртък на 82-годишна възраст след дълга битка с рака.

Болницата "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло, където Пеле беше на лечение, съобщи, че той е починал в 15.27 часа на 29-и декември 2022 г. "поради множество органни недостатъци в резултат на прогресията на рак на дебелото черво, свързан с предишното му медицинско състояние".

"Вдъхновение и любов белязаха пътуването на крал Пеле, който почина мирно днес", се казва в изявление от болницата и се добавя, че той "омая света със своя гений в спорта, спря война, извърши социални дейности по целия свят и разпространи това, което най-вярва, че е лекарството за всичките ни проблеми: любовта. Неговото послание днес се превръща в наследство за бъдещите поколения".

Целият спортен и политически свят отдава почит към фигурата на Пеле, която олицетворява господството на Бразилия в красивата игра.

"Играта. Кралят. Вечността", написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон.

Бразилският президент Лула каза, че "никога не е имало "Номер 10" като Пеле. Благодаря ти, Пеле", написа той в Туитър.

От Бразилската футболна федерация заявиха:

"Пеле беше много повече от най-великия спортист на всички времена. Кралят на футбола беше върховният изразител на победоносна Бразилия, който никога не се страхуваше от никакви трудности. Чернокожо, бедно момче, родено в Трес Коракоес, Пеле ни показа, че винаги има нов път. Той обеща на баща си, че ще спечели световно първенство и го спечели три път, освен че отбеляза 95 гола в 113 мача с националния отбор на Бразилия. Кралят ни даде нова Бразилия и можем само да му благодарим за наследството му. Благодаря ти, Пеле".

Футболната легенда Пеле "превърна футбола в изкуство", заяви звездата на Бразилия и Пари Сен Жермен - Неймар в знак на почит към най-голямата спортна икона на своята страна:

"Преди Пеле номер "10" беше просто число“, написа той в Instagram. "Но това красиво изречение е непълно. Бих казал, че преди Пеле футболът беше просто спорт. Той превърна футбола в изкуство, в забавление... Футболът и Бразилия придобиха статус благодарение на краля. Той си отиде, но неговата магия ще остане. Пеле е ВЕЧЕН!"

Спечелилият световното първенство капитан на Аржентина - Лионел Меси се сбогува с бразилския футболен гений Пеле в туит със снимки на себе си и "Краля". "Почивай в мир, Пеле", написа Меси.

Кристиано Роналдо пък посочи, че Пеле е "извор на вдъхновение за толкова много милиони".

"Любовта, която винаги ми показваше, беше реципрочна във всеки един момент, който споделихме, дори от разстояние", написа Роналдо в Instagram и добави: "Той никога няма да бъде забравен и паметта му ще живее вечно във всеки един от нас, любителите на футбола. Почивай в мир, крал Пеле".

"Пеле почина. Най-божественият сред футболистите и радостният сред мъжете. Той играше игра, до която само малцина избрани се доближаваха. Три пъти той вдигна най-желания златен трофей с тази красива жълта фланелка. Може да ни е напуснал, но винаги ще има футболно безсмъртие. RIP Пеле", написа бившият футболист на Англия - Гари Линекер.
"Почивай в мир, Рей, Бог да благослови цялото му семейство", написа в Instagram капитанът на бразилския национален отбор и игра на Челси - Тиаго Силва.

"Кралят на футбола ни напусна, но наследството му никога няма да бъде забравено. RIP KING ...", написа в Туитър френският нападател Килиан Мбапе.

"Легенда, икона и истински велик на играта, който ще бъде запомнен завинаги. Почивай в мир, Пеле", написаха в Туитър от английския футболен клуб Ливърпул.

Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер нарече Пеле "най-великият футболист в историята", след като бразилската легенда почина на 82-годишна възраст.

86-годишният Блатер, който ръководеше ръководния орган на световния футбол от 1998 до 2015 г., каза, че е "изключително тъжен" да научи за смъртта на Пеле. "Много тъжна новина: Пеле ни напусна", написа в Туитър бившият швейцарски футболен ръководител. "Светът скърби за най-великия футболист в историята и прекрасна личност. Той отпразнуваше играта като никой друг".

"Скъпи Пеле, безкрайно съм тъжен и почитам теб и делото на живота ти. Моите искрени съболезнования към семейството и приятелите ти", написа Блатер.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени