Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Ботева: МЗ и НЗОК не реагират на проблеми на пациентите с ревматологични заболявания

Боряна Ботева - председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания
Снимка: Ани Петрова

"От година работим по въпроса за опростяване на процедурите за достъп до скъпоструващо лечение за хора с ревматоидни заболявания. Работим заедно с Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания. До момента няма развитие. БЛС изрази готовност за подкрепа. Омбудсманът също се отзовава. Няма отговор от МЗ и НЗОК". 

Това каза пред БНР Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания. 

И подчерта, че от организацията очакват улесняване на пътя на пациента

"В България има достатъчно опит. Не е необходимо да се явяваме всеки път на експертна лекарска комисия. Това ще облекчи и пациентите, и лекарите". 

В предаването "12+3" Ботева поясни, че пациентите с ревматологични заболявания преминават амбулаторна процедура като част от проследяването, която се провежда в болничната, а не в доболничната помощ. Това обаче създава редица затруднения: 

"Тази процедура изисква да посетим лечебно заведение с договор с НЗОК за нея, да се направят изследванията. Ако лекуващият ни ревматолог работи само в извънболничната помощ, той не може да ни подготви документацията. Той трябва да ни изпрати при негов колега, който работи в такова лечебно заведение, но той не ни познава. Получава се едно въртене на документи, което може да бъде спестено. Друг проблем е този с лимитите на болниците. При изчерпване на лимитите се налага чакане. Лечението не трябва да бъде прекъсвано, защото се губи ефекта от лечението". 

Интервюто с Боряна Ботева можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна